Belföld

Washingtoni elemző: Magyarországon megszűnt a demokrácia, de a legtöbb autokrácia saját tervezési hibáiba bukik bele

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 11. 10:38

A Bloombergnek nyilatkozó washingtoni elemző szerint Orbán Viktor lebontotta a demokratikus intézményeket, és Magyarországon már tekintélyuralmi rendszer van.

Charles Dunst szerint Magyarország politikai rendszere már nem tekinthető demokráciának. Erről a Bloombergnek adott interjújában beszélt a washingtoni elemző, amit a hvg360 szemlézett.

Az Ázsia Csoport nevű washingtoni kockázatelemző cég helyettes kutatási igazgatója azt fejtegette, hogy minél tovább van hatalmon egy illiberális vezető, annál jobban visszaszorul országában a demokrácia, és válik önkényuralmivá, azaz autokráciává a politikai rendszer.

A 2010 óta hatalmon lévő – és kormányfőként 2034-ig tervező – Orbán Viktor illiberális rendszerével (amit választási autokráciaként is szokás emlegetni) ez meg is történt, véli a szakértő. Orbán Viktor törvényes úton került ugyan kormányra 13 évvel ezelőtt, ám azóta lebontotta a magyar politikai rendszer demokratikus működését biztosító fékeket és ellensúlyokat, politikai szövetségesei pedig megszállták a sajtót és a civil társadalmat.

Magyarország mindezzel már át is lépett a tekintélyuralmi rendszerek táborába, csak úgy, mint egyik legközelebbi szövetségese, Törökország.

Az autokrata vezetésű kormányok jellemzője az ország vezetőjéhez lojális klienshálózat, a mindent átszövő korrupció, az innovációk elfojtása, a fölülről irányított, megszűrt, egyirányú, visszajelzés nélküli információáramlás. Charles Dunst szerint a legtöbb autokrata rezsim a hatalom effajta működtetése nem fenntartható, a legtöbb autokrácia saját tervezési hibáiba bukik bele.


Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához, 2023. szeptember 9-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#magyarország#orbán-kormány#orbán viktor#autokrácia#önkényuralom#illiberális demokrácia#demokrácia

Címlapról ajánljuk