Belföld

Keményen üzent az ukrán vezetés Orbán Viktornak a Tucker Carlsonnak adott interjú után

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 30. 19:42

A külügyi szóvivő szerint a magyar miniszterelnök legitimálja az orosz agressziót.

„Nem tudjuk, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem területeivel, sem szuverenitásával” – jelentette ki egy szerda délutáni Facebook-bejegyzésében a kijevi külügyi tárca szóvivője.

Orbán Viktor Tucker Carlsonnal folytatott beszélgetésében arról értekezett, hogy a Nyugatnak megállapodást kellene kötnie Vlagyimir Putyinnal Ukrajna biztonságáról, amely nem foglalhatja magában sem a Krím visszaadását, sem Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz. Emellett kitért arra is, hogy a béke legjobb módja a nyugati fegyverszállítások beszüntetése lenne. 

A kijevi külügyi tárca szóvivője posztjában – amelyet a Népszava vett észre – gúnyosan azt írta: „Tulajdonképpen már kezdtünk aggódni, amiért Orbán Viktor túl régóta nem beszélt az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállításáról, és meg sem próbálta meg legitimálni Oroszország agresszióját. Kétségeink támadtak a magyar miniszterelnök egyébként következetes álláspontját illetően”.

Hozzáfűzte, akármilyen „rangos szószólókat” alkalmaz az orosz vezetés, mindenképpen felelősségre vonják azokért a bűnökért, amelyeket az ukrán néppel szemben elkövettek. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Címlapról ajánljuk