Belföld

Demonstráció a könyvfóliázás ellen: tiltott könyveket osztogatnak egyetemisták egy Libri-üzlet előtt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 24. 18:28

Az egyetemisták egy kempingasztallal kiültek egy Libri-üzlet elé, és tiltakozásul a kormány gyermekvédelminek nevezett törvénye ellen, LMBTQ-könyveket osztogatnak az arra járóknak.

Olyan könyveket osztogat egy kis csoport egyetemista az egyik Libri könyvesbolt előtt, amelyeket a kormány gyermekvédelminek nevezett törvénye értelmében csak lefóliázva lehet árulni a könyvesboltokban, írja a 444.

A tiltakozó akció egyik előzménye, hogy a Libri boltok a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumhoz kerültek, és nem sokkal ezután elkezdték a melegellenes törvénynek megfelelően befóliázni a LMBTQ érintettségű könyveket.  

Az akció másik előzménye, hogy a fővárosi kormányhivatal 12 millió forintra büntette a Líra könyvesbolthálózatot. A hivatal a Líra könyvesboltjaiban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményeit vizsgálták. A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt – erre hivatkozva szabták ki a 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot.

Az egyetemisták egy kempingasztallal ültek ki az Astoria melletti Libri könyvesbolt elé, és azt tervezik, hogy egy héten át minden nap, délután 2 és 6 óra közt olyan könyveket adnak a járókelők kezébe, amelyeket bent a boltban nem lehet csak úgy lapozgatni.

Az egyhetes demonstrációval az olvasást és a kultúrát is szeretnék népszerűsíteni, ami szerintük

elsősorban a Libri, másodsorban az állam felelőssége lenne.

A tüntető egyetemisták által kirakott könyveket adományért cserébe, de akár ingyen is el lehet vinni. Az akciót a Prae és a Kaligram Kiadó is támogatja.

A demonstrációt a rendőrségen is bejelentették, és eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptak. A tiltakozó egyetemisták szerint a homoszexualitás eltörlésére, elhallgatására tett politikai kísérletek nemcsak helytelenek és kártékonyak, de „végtelenül ostobák” is, mert 

a homofóbia üres és fantáziátlan, a jó irodalom pedig szabad és zabolázatlan.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#melegellenes törvény#lmbtq-törvény#könyvfóliázás#Libri#líra#könyvesboltok#demonstráció

Címlapról ajánljuk