Belföld

Aláírásgyűjtés indul, hogy nemzetiségnek ismerjék el Magyarországon a szkítákat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 1. 10:48

A Gődény Györgyhöz közel álló Pócs Alfréd kezdeményezésére.

A Népszava vette észre a valasztas.hu-n megjelent közleményt, ami szerint a Nemzeti Választási Bizottság június 6-án hozott határozatában hitelesítette egy magánszemély honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló kezdeményezését.

Mint az a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleményéből kiderült, az NVI szerdán átadta a szervező magánszemély részére

a szkíta népcsoport honos népcsoporttá nyilvánítási eljárásához szükséges aláírások gyűjtésére szolgáló íveket.

A kezdeményezést dr. Pócs Alfréd László nyújtotta be, aki orvos, egri önkormányzati képviselő. Nevét az ország a koronavírus-járvány idején ismerte meg: Pócs Alfréd áltudományos, oltásellenes, vírustagadó nézeteket hirdetett széles körben, Gődény György szűk köréhez tartozott, idézi fel a Népszava cikke. 

Később a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott Pócs Alfrédtól, a gyöngyösi kórház pedig elbocsátotta, mert rendelési időben se volt hajlandó maszkot viselni.

Lesz-e szkíta nemzetiség Magyarországon?

Magyarországi nemzetiségnek azok a legalább száz éve honos népcsoportok minősülnek, amelyek saját nyelvvel, kultúrával, hagyományokkal, valamint összetartozás-tudattal rendelkeznek. Nemzetiséggé nyilvánításhoz legalább ezer ember érvényes aláírására van szükség, akik az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.


Ha összejön az ezer aláírás az még nem jelent automatikus elismerést: a döntő szót a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása ismeretében az Országgyűlés mondja ki. A kisebbségi törvény elfogadása óta változatlan: tizenhárom nemzetiséget sorol fel.

A Népszava cikke emlékeztet arra is, hogy a szkíta nyelvet beszélő ókori kelet-európai és közép-ázsiai etnikai csoportokról sok elmélet, legenda és téveszme kering Magyarországon, jórészt a szélsőjobboldali körökben. Az állítólag ma is létező szkíták – avagy szittyák – önálló nemzetiségként való elismeretésére már korábban is történtek sikertelen kísérletek, annak, hogy most nemzetiségi státuszt kapjanak, egészen minimális esélye. 

Nyitókép: az 1928 áprilisában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zöldhalompusztán, egy fejdelmi sírban megtalált arany szkíta csodaszarvas – Fotó: DEA / E. LESSING/De Agostini via Getty Images

#Belföld#szkíták#nemzetiségek#aláírásgyűjtés#Gődény György#Pócs Alfréd

Címlapról ajánljuk