Belföld

Varga Judit: Faék egyszerűségű jelszavakkal kell operálni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 30. 10:01

A brüsszeli EP-képviselőségre készülő igazságügyi miniszter távozásának körülményeiról beszél a Hír TV csütörtök esti adásában. Varga Judit szerint a közelgő EP-választásokon faék egyszerűségű jelszavakkal kell majd megszólítani a választókat.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Varga Judit közölte, hogy lemond igazságügyi miniszteri pozíciójáról. A döntés hátterében az áll, hogy nagy valószínűséggel ő lesz a Fidesz EP-listavezetője a jövő évi uniós választásokon. Varga Judit a Magyar Nemzetnek úgy nyialtkozott, hogy a 2024-ben esedékes választás után az Európai Parlamentben szeretné a magyar emberek érdekeit képviselni, és aktívan részt vesz a kampányban.

A fideszes politikus csütörtök este, a Hír TV Napi aktuális című műsorában távozásának körülményeiről beszélt. Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a feladata majd, ha a Fidesz jelöltjeként bejut az Európai Parlamentbe, így fogalmazott:

20 év uniós tagság után, 2024-ben Magyarország is szintet lép az uniós politikában. Eddig letettük az asztalra a névjegyünket már, és nagyon fontos, hogy mindazt, amit eddig a kormányzati pozícióból képviseltem, most ott helyben, direkt, építve az ottani nemzetközi kapcsolatokat tudjam sokkal hatékonyabban képviselni.

Az őt ért kritikákról, a Brüsszel elleni folyamatosan harcról Varga Judit ezt mondta:

Az a jó jel, ha az embert ütik, mert akkor jó helyre tapintott.

Varga a gyermekvédelminek nevezett törvényt, az azt övező hatalmas nemzetközi felháborodást hozta fel példának:

Ideget találtunk el, hiszen egy hatalmas nemzetközi lobbit lepleztünk le egy jó időben elfogadott magyar törvénnyel, aminek egyébként egyre több nemzetközi követője és egyre nagyobb elfogadottsága van.

Varga Judit szerint van mitől félniük az őt támadóknak:

Akik engem folyamatosan támadnak, akár itthon, akár külföldön, azok egy ideológiai harcot képviselnek és gyakorlatilag a magyar emberek érdekei ellen dolgoznak.

A volt igazságügyi miniszter egyetértett a Hír TV műsorvezetőjével abban, hogy a lemondása az ő döntése volt, ő szeretett volna „kimenni az unióba és ott dolgozni”:

Én ugye korábban is dolgoztam Brüsszelben, láttam azokat a folyamatokat. Mind az eddigi tapasztalatom, mind pedig a diplomáciai közegben szerzett jártasságom alkalmassá tesznek arra, hogy ugyanazokat az álláspontokat ott, helyben sokkal hatékonyabban tudjam képviselni. Tehát ez abszolút egyezik az én elképzeléseimmel.

Szóba került az is, hogy az európai intézményekben konzervatív fordulatra lenne szükség:

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy súlyeltolódás konzervatív irányba következhessen be. Vissza kell hozni Európába a demokráciák demokráciáját. (...) Látjuk, hogy egy teljes morális válságban van az uniós intézményrendszer, korrupciós botrányokban fürdik. Látjuk, hogy az intézmények maguk nem tartják be a saját magukra kötelező jogszabályokat, de közben boszorkányüldözést és mindenféle jogállamisági eljárást indítanak azok tagállamok ellen, akik egy szuverenista uniót képzelnek el.

Arról, hogy miképp kell az európai embereket megszólítani, így beszélt:

Faék egyszerűségű jelszavakkal kell operálni és alapvetően az embereket kell előtérbe helyezni, nem a politikusokat. Mert minden országban ott maradtak azok a választók, akiket például a cserbenhagyott a Néppárt, mikor például migrációról elfelejtette őket megkérdezni, hogy vajon nekik ez a nyílt Európa, határok nélküli Európa tetszik-e. Én ezekhez a választókhoz szólnék Európa szerte (...), és ezeket a faék egyszerűségű kérdéseket kell feltenni, hogy vajon a migrációt a saját társadalma, kultúrája, Európa jövőjére nézve pozitív vagy éppen káros dolognak tartja-e, mit gondol egyébként a család politikáról, mit gondol a demográfiai kihívásokról, mit gondol háború és béke kérdésében?

A kérdésre, hogy lemondásának hírére sok politikus úgy reagált, hogy megbukott, így válaszolt:

Ez a politika, mindenki azt csinálja, ami az ő feladata. Rajtam van egy narancssárga mez, ők meg egy másik focicsapatban játszanak, ezért teljesen mindegy, hogy én mit gondolok erről, mert őket ez nem érdekli. Nekik egy céljuk van, hogy minden eszközzel üssenek, meg egy céljuk van, hogy Brüsszelben dolgozzanak az ellen, amiért én dolgozom. 


Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#varga judit#lemondott#igazságügyi miniszter#európai parlament#listavezető

Címlapról ajánljuk