Belföld

Botrányosan kicsi végkielégítéssel büntetné a kormány a pályaelhagyó tanárokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 13. 14:44

A törvényjavaslat szerint azok a tanárok, akik felmondanak a státusztörvény elfogadása miatt, 1-3 havi végkielégítésre számíthatnak csak.

Múlt hét kedden nyújtotta be a kormány az új pedagógus jogállási törvény javaslatát a parlamentnek, és a státusztörvénynek is nevezett jogszabály paragrafusai közé gyakorlatilag büntetőintézkedéseket rejtett a kormány, derül ki a Népszava cikkéből.

A törvényjavaslatban az áll, hogy azok a pedagógusok, akik szeptember 15-29. között írásban úgy nyilatkoznak, hogy nem fogadják el a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt az addigi közalkalmazotti helyett, szinte alig kapnak végkielégítést:

  • 20 évnél kevesebb ledolgozott idő után egy havi,
  • 20-30 év között két havi,
  • 30 év fölött három havi

végkielégítést kaphatnak.

Ezek a szokásosnál jóval alacsonyabb végkielégítési pénzek, a Népszava példaként a 20 év jogviszony után járó összeget említi, ami nyolc (8) havi szokott lenni.

Ez az intézkedés a munka világától teljesen idegen, egyetlen célja van, hogy a kollégákat a státusztörvény elfogadására kényszerítse és visszatartsa őket a pályaelhagyástól. Illetve hogy megbüntessék azokat, akik ennek ellenére is elmennek

– nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. A PDSZ azt tervezi, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvényjavaslatot nem vonják vissza vagy nem módosítják.

Nagy Erzsébet szerint 

a korábbi egyeztetéseken a köznevelési államtitkárság képviselői egyszer sem beszéltek a végkielégítések drasztikus csökkentéséről, 

sőt azt ígérték, hogy a közalkalmazotti törvény szerinti felmentéssel és végkielégítéssel szűnik meg a jogviszonyuk azoknak, akik nem fogadják el a jogállásváltást.

A szándék egyértelmű, meg szeretnék akadályozni, hogy sokan felmondjanak. De nem tudom, ennek mekkora lesz a visszatartó ereje, szerintem az önkényes áthelyezésektől, a túlmunkák emelkedésétől való félelem erősebb a pályát elhagyni tervezők körében, aki tud, a versenyszférában keres állást magának

– mondta ezzel kapcsolatban Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

Az új pedagógustörvényt a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen fogadhatja el az Országgyűlés. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#pedagógusok#státusztörvény#végkielégítés#felmondás

Címlapról ajánljuk