Belföld

„Nem látok feltétlenül olyat az ellenzékiek közül, akinek komolyabb esélye lenne megnyerni a választást” – polgármesterségre hajt a kutyapárt elnöke, Kovács Gergely

Mohos MátéMohos Máté

2023. június 9. 16:08

Az MKKP társelnöke, Kovács Gergely a legtöbb helyi ellenzékivel beszélőviszonyban sincs, a fideszes Pokorni Zoltán pedig szerinte annyira unja a kerület vezetését, hogy nem is fog újra elindulni a polgármesteri címért. Kovácsnak jelöltként még nincs szlogenje, azt azonban már tudja, hogy szeretné, ha szobrot állítanának neki a XII. kerületben. Interjú a pártvezetővel, aki a 2024-es önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért indulna a kerületben.

Mi volt az a pont, amikor az asztalra csapott, és azt mondta: na, akkor én elindulok a polgármesteri pozícióért?

Hát ez jó kérdés. Én egy ideje már így voltam ezzel a dologgal. A mostani vezetés jó lenne, ha nem maradna, és nem látok feltétlenül olyat az ellenzékiek közül, akinek komolyabb esélye lenne megnyerni a választást. Szóval megpróbáljuk mi ezt a dolgot.

Mik a tervei polgármesterként? Mi az, amit ön szerint biztosan jobban csinálna, mint Pokorni Zoltán, a jelenlegi polgármester?

Ez hosszú lista. Alig tudok választani. Talán a legfontosabb, ami a legtöbb embert zavar, az a kerület egyre növekvő sebességű beépítése. Most már lakóparkok is épülnek, szinte tömegével. Erről érdemben tehet az önkormányzat, és változtathat is rajta, mert ők hozzák meg a kerületi építési szabályzatot. A jelenlegi vezetésen nem látszik, hogy ellene lennének a beépítésnek, sőt, aktívan részt vesznek benne.

Ugye az önkormányzat engedélyt adott arra, hogy rengeteg, nem lakóterületnek szánt helyre lakóövezeteket építsenek, akár a Normafánál, akár az Eötvös-út mellett. Azt is megtehetnék, hogy átminősítik azokat az önkormányzati területeket, amelyek mostanra gyakorlatilag erdők lettek. A Normafánál hál' istennek félbemaradt a lombkoronasétány építése, ezt úgy ahogy van, vissza kéne szerintem bontani. A Normafánál szerintem bármiféle fejlesztés káros, mert itt még több ember van.


Csomót lehetne spórolni azon, ha lenne verseny a közbeszerzéseken, illetve az ingatlanértékesítéseknél. Ezeken a területeken jelenleg mindent megtesz az önkormányzat, hogy ne legyen verseny. Amiről még látom, hogy nagyon zavarja az embereket, az az, ahogy az önkormányzat kommunikál velük. 

Tehát tök jó lenne egy olyan felület, ahol érdemben, gyorsan, normálisan és aktívan reagál az önkormányzat arra, ha valakinek problémája van.

Szintén tök nagy hiány a kulturális élet és a civil szervezetek támogatása. Ebben a kerületben tízmillió forintra lehet pályázni a civileknek, ez nyilván röhejesen kevés. Jó lenne olyan közösségi tereket létrehozni, mint amiket Döme Suzi (Döme Zsuzsanna, az MKKP másik társelnöke, a IX. kerület alpolgármestere – a szerk.) csinált Ferencvárosban, például a Konnektor nevű közösségi intézményt.

Mennyire tekinti inspirációnak, előképnek a társelnöke önkormányzati munkáját a IX. kerületben?

Abból, amit Suzi a kulturális területen csinál, nagyon sokat tanulhatna a XII. kerület. Olyan, teljesen nyilvánvaló dolgokról van szó, hogy mondjuk egy kulturális pályázaton szakmai zsűri döntsön, ne a politikai kirendeltek, mint ahogy az nálunk történik. Ferencvárosban az is látszik, hogy ezen a területen jóval aktívabban is részt tud venni az önkormányzat, például mindenféle köztéri kiállításokkal. Nyilvánvalóan van a XII. kerületben is egy hagyományos, minimális kulturális élet, de az újabb dolgok felé nem annyira nyitott az önkormányzat.

Szobor az adótoronyhoz

Gondolkodott már azon, mi lesz a kampányszlogenje?

Nincs, de majd valamit kitalálunk. De remélem, a szobrom addigra majd elkészül, és akkor nem kell azzal külön foglalkozni a kampányban.

Hova akarja felállíttatni a szobrát?

Valahova a toronyhoz, a Széchenyi-adótoronyhoz. Nyilván kitakarná, és rontaná a rádióadást, de úgyis csak fideszes rádiók vannak a Tiloson kívül.

A többi ellenzéki párt reagált már az indulására? Mennyire baráti velük a viszonya?

Én nem tudok róla. Bevallom, nem nagyon vagyok napi szinten beszélőviszonyban velük. Ebben a kerületben igazából a Momentum az, ami valamilyen szinten létezik, meg látom, hogy csinál is valamit. És van egy csomó párt, amelyekből egyetlen kerületi embert sem tudok megnevezni, aki tényleg csinál valamit. Akár mondhatom példának az MSZP-t, az LMP-t, a Párbeszédet, vagy a Jobbikot.

Két rövid kérdés a végére. Ha egy dolgot üzenhetne csak most Pokorni Zoltánnak, mi lenne az? És a kerület szavazóinak?

Nem biztos, hogy Pokorni Zoltánnak kéne üzenni, mert nem biztos, hogy ő fog indulni a Fidesz részéről. Nekem úgy tűnt, hogy ő végtelenül unja a polgármesterséget, és nem is nagyon volt ötlete, innovációja a mostani vezetésnek az elmúlt évek alatt. Nyilván elintézik a kis közbeszerzéseiket, meg megszavazzák a következőket – szóval nem vagyok túl biztos ebben.

A többiek, meg nem tudom – lesz majd kampány, és tud benne majd mindenki segíteni, aki szeretne.

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#kovács gergely#mkkp#polgármester#jelölt#választás#önkormányzat#XII. kerület#interjú#pokorni zoltán#fidesz#ellenzék#ma

Címlapról ajánljuk