Belföld

Házilag készített csőbomba sebesítette meg a magyar katonákat Koszovóban

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. május 31. 11:20

Az RTL Híradó értesülései szerint tíz magyar katona hódmezővásárhelyi, illetve környékbeli. 

Nem lőfegyver, hanem házilag készített csőbombák repeszei sebesítették meg a magyar békefenntartókat Koszovóban – tudta meg az RTL Híradó. Információink szerint a katonák állapota stabil, gyógyulás pedig után visszatérnek a Koszovói Békefenntartó Erőkhöz. Az ügyben ma rendkívüli, zárt ülést tartott az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, ahol meghallgatták a korábban évekig a Kfor-t helyszínen irányító Kajári Ferenc vezérőrnagyot is. 

Az RTL Híradó értesülései szerint tíz sebesült magyar katona hódmezővásárhelyi, illetve környékbeli. 

A Honvédelmi Minisztérium korábban arról számolt be, hogy hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára. Az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik a települések élére megválasztott koszovói albán vezetők ellen tüntettek. A KFOR-osok könnygázt is bevetettek, a szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

További részleteket az RTL Híradó szerda esti adásából tudhat meg, amelyet 18 órától élőben követhet az rtl.hu-n.

Nyitókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR egyik katonája a földön fekszik sérülten, miután összecsaptak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe. – Fotó: Georgi Licovszki / EPA / MTI

#Belföld#nato#kfor#koszovó#békefenntartó#magyar honvédség

Címlapról ajánljuk