Belföld

444: Vágatlan felvételek árulkodnak arról, hogyan manipulál a közmédia

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 10:17

A 444 birtokába jutott nyers híradós felvételeken autósokat kérdez a köztévé riportere, hogy mi a véleményük a Lánchíd autómentessé tételéről. A híradóba a vágás után már csak a negatív vélemények kerültek.

Az MTVA Híradóját készítők munkamódszereit szemléltető felvételek jutottak a 444 birtokába. A köztévé dolgozói arról készítettek riportot, hogy mit szólnak az autósok a budapesti városvezetés terveihez, amik alapján lezárnák a Lánchidat az autós forgalom elől, és csak a BKK buszai, taxik, motorosok és kerékpárosok használhatnák a frissen felújított hidat.

Ennek az új közlekedési rendnek jelenleg folyik a tesztüzeme, a főváros pedig a felkérte a budapestieket, hogy szavazzanak a Lánchíd autómentessé tételéről. A nyers híradós felvételek tanúsága szerint a köztévé az ötlet elvetése irányába szeretné befolyásolni a közvéleményt.

A híradó riportere által megkérdezett autósoktól az alábbi szavak kerültek be a híradóba, azzal a felvezetésel, hogy „az ötletnek egyáltalán nem örültek az általunk megkérdezett autósok”:

  1. „Hát, igazából szóhoz se jutok.”
  2. „Hát, nem örülök neki, mert azért sok utat lerövidítene.”
  3. „Borzasztó, mert ugye az egész közlekedést, munkaügyben kell menni, satöbbi, tehát megduplázódott az idő.”

A vágás előtti, nyers felvételek jól mutatják, hogy miképp manipulál a közmédia.

  • A másodikként mutatott nő, aki nem örül a lezárásnak, arról is beszélt, hogy megérti a döntést, és szerinte nem csak a Lánchíd miatt van túl nagy forgalom Budapesten, de amúgy ő nem is használta korábban napi szinten a Lánchidat.
  • A harmadikként megszólaltatott jókedélyű férfi, aki szintén nem örül a Lánchíd lezárásának, eleve irányított kérdést kap: „Szerinted is ez így borzasztó?”
  • És volt egy negyedik autós is, aki kifejezetten egyetértett a Lánchíd lezárásával. Az ő véleménye nem került bele az adásba, helyette a szóhoz sem jutó fiatal sofőrrel erősítette a Híradó a Lánchíd autómentessé tételét ellenző hangulatot.


Nyitókép: 444

#Belföld#mtva#köztévé#Híradó#manipulálás#manipuláció#budapest#lánchíd#autómentes

Címlapról ajánljuk