Belföld

Alacsony fizetés és rengeteg munka: több tucat dolgozó mondott fel a pesti bíróságon

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. május 22. 7:05

Csaknem száz üres pozíció van jelenleg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, azaz majdnem minden nyolcadik álláshely betöltetlen – derült ki a szervezet közérdekű adatigénylésre adott válaszából. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a jelentős munkaerőhiány az alacsony bérezésre, a nem megfelelő körülményekre, valamint az óriási munkateherre vezethető vissza. Információink szerint a bíróság elnöke is elismerte a nehézségeket, május elsejétől pedig fizetésemelést is ígértek az igazságügyi alkalmazottak egy részének, az érdekvédők szerint viszont ez kevés lesz az elvándorlás megállításához.  

Nem túl vonzó fizetés és brutális mennyiségű munka – az rtl.hu információi szerint egyebek mellett ezekre vezethető vissza, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) 96 álláshely betöltetlen az eredetileg mintegy 800 fős szervezetben.

A Fővárosi Törvényszék (szervezetileg ez alá tartozik a PKKB) azt állítja, minden feltétel biztosított a zavartalan feladatellátáshoz, ám a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint a munkaerőhiány már veszélyezteti a működést is, a dolgozóknak ugyanis óriási mennyiségű munkát kell elvégezniük.

Jelentős terhelést mutatnak azok az adatok is, amelyeket közérdekű adatigénylésre árult el a Pesti Központi Kerületi Bíróság: e szerint büntetőügyszakban az egy tanácsra (bíróra) jutó ügyek száma három év alatt csaknem megduplázódott (átlagosan 47-ről 86-ra emelkedett). A polgári ügyek esetében valamelyest ugyan csökkent ez az arány (64-ről 57-re), de ez még mindig jelentős terhet ró a bírókra.


Forrás: Pesti Központi Kerületi Bíróság

Az ítéletek és az eljárások minőségét nagyban befolyásolja, hogy egy bíró hány ügyet visz egy időben. Vannak egyszerűbb esetek is, de az olyan óriásügyekben, mint például a Schadl-Völner korrupciós botrány (szándékosan egy másik bíróság által tárgyalt ügyet választottunk példának), félelmetes mennyiségű iratanyagot kell megismerni. Csak a nyomozati anyag legalább 18 kötetből áll, ezek pedig egyenként 400-800 oldal hosszúak. Ehhez hozzájönnek még az egyéb dokumentumok, a CD-n tárolt bizonyítékok és az összességében sok órányi lehallgatási hanganyag.  Ahhoz tehát, hogy a bíró átrágja magát egy akár ennél kisebb ügyön is, alapos munkára és sok időre van szüksége.

Az eljárásokkal járó feladat azonban itt nem ér véget, a rengeteg papírmunkát ugyanis az igazságügyi alkalmazottak végzik. Ebbe számtalan dolog tartozik, például a tanúk beidézése, a tárgyalások jegyzőkönyvének vezetése, az ítéletek anonimizálása (több száz oldalt kell áttekinteni, és kihúzni a nem megismerhető személyes adatokat), a kapcsolattartás a védőügyvédekkel, valamint az ügyekben érintettek tájékoztatása is. 

A munkaerőhiány a bíróknál és az igazságügyi alkalmazottaknál is jelentős, a bírók esetében például három év alatt több mint 10 százalékkal (21 fővel) csökkent a létszám. A többi alkalmazott esetében is olyannyira nagy a terhelés, hogy 

a munkavállalók gyakran úgy érzik, két-három ember munkáját végzik el, a döcögős ügymentre pedig az rtl.hu-nak nyilatkozó ügyvédek is panaszkodtak. 

Egyedül a bírósági titkárok száma nőtt érdemben.


Forrás: Pesti Központi Kerületi Bíróság

Az elvándorlás ráadásul nem állt meg: a PKKB adatai szerint idén az első négy hónapban már 41-en mondtak fel, és információink szerint azóta többen is távoztak a szervezettől. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók tájékoztatása szerint az alacsony bérezés is növeli a feszültséget.      


Forrás: Pesti Központi Kerületi Bíróság

A nehézségek egy részét Zsigó Pál, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke is elismerte legutóbbi éves beszámolójában. Az rtl.hu birtokába került dokumentumban azt írta, hogy „kiemelkedően magas 2022. évben a betöltetlen bírói és betöltetlen igazságügyi alkalmazotti álláshelyek száma, amely az év során folyamatos csökkenést mutatott”.

Hozzátette: 

Az igazságügyi alkalmazotti álláshelyek betöltésének akadályát a (…) kiemelkedő munkateher növekedés és az év második felére megmutatkozó inflációs válság eredményezte, ugyanis az igazságügyi alkalmazotti illetmény nem bír versenyképes erővel a munkaerőpiacon. 

Az igazságügyi alkalmazottak további megtartásához és felvételéhez az illetmények emelése nélkülözhetetlen”.

A BRDSZ tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben azt közölték a dolgozókkal, hogy május 1-től megemelik az igazságügyi alkalmazottak egy részének a bérét. (Kimaradnak az emelésből, akik a fizetési sávjuk tetején vannak, vagy akik próbaidejüket töltik, továbbá azok is, akik felmondtak már.)

A szakszervezet számításai szerint a béremelés százalékos mértéke egyénenként eltér majd, de többnyire nem lesz két számjegyű. Márpedig ez az érdekvédők álláspontja szerint semmire sem lesz elég, azaz folytatódik az elvándorlás.

A Fővárosi Törvényszék (FT) sajtóosztálya az illetmények korrekciójával kapcsolatban azt írta, hogy az FT elnökének kezdeményezésére – az Országos Bírósági Hivatal illetékes vezetőivel, a Bírósági Dolgozók Szakszervezete Budapesti Alapszervezete titkárával, valamint a szervezet helyi képviselőivel való egyeztetés után – május 1-től megemelik a nem jogi munkakört betöltő igazságügyi alkalmazottak alapilletményét. E korrekció a fizikai dolgozókat is érinti.

Arra ugyan nem tértek ki, hogy ez pontosan mekkora emelést jelent, azt viszont megjegyezték, hogy az intézkedés célja a dolgozók anyagi megbecsülésének „lehetőségek szerinti” javítása.

Idén már több tucat ember távozott

Zsigó Pál beszámolója szerint egyebek mellett a munkateherre és a megaügyek okozta terhelésre vezethető vissza, hogy ha egy bírósági ügy öt éven túl is elhúzódik. Indokként említette még az ügyek bonyolultságát, a szakértők késedelmét, a bizonyítás elhúzódását, valamint a bírók és az igazságügyi alkalmazottak fluktuációját is.


Forrás: Pesti Központi Kerületi Bíróság

A munkaterhelésen és az alacsony fizetésen kívül azonban az egyéb körülmények sem megfelelők. A BRDSZ szerint például a mindennapi munka igen feszült hangulatban telik, az alkalmazottak pedig panaszkodnak a nem megfelelő hangnem miatt.  

Gyakran a tárgyi feltételek sem megfelelőek, erről Zsigó Pál így ír 2023 márciusában készült beszámolójában. „Az épület dolgozószobái, kezelőirodái és tárgyalótermei a nyári időszakban, különösen a III. és a IV. emeleten rendkívül melegek, minőségi munkavégzésre nem alkalmasak. A légkondicionáló rendszer kiépítése a dolgozók egészségvédelme és a megfelelő, bírósági tevékenységhez méltó munkakörülmények biztosítása érdekében kiemelten fontos lenne”.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az épületek karbantartására, fejlesztésére, a hibák javítására azonban nem rendelkezik saját költségvetéssel, így nem tudták megoldani a klimatizálást és a nyílászárók cseréjét sem. E mellett a beszámoló szerint átmeneti védett tereket is ki kellene alakítani, ahová tűz esetén a fogyatékossággal élő személyek megfelelő időben biztonsággal eljuthatnak.

Az rtl.hu megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, hogy megtudjuk, terveznek-e jelentősebb béremelést az igazságügyi alkalmazottak esetében, valamint hogy adnak-e támogatást a körülmények javítására, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya azt közölte, hogy a dolgozók munkaterhét a személyi állomány bővítésével, az engedélyezett státuszok betöltésével, továbbá a szervezeten belüli munkaszervezési módszerekkel kívánja enyhíteni az PKKB vezetősége.

Válaszukban arra is kitértek, hogy a PKKB elnökének nincs lehetősége arra, hogy illetményemelésről döntsön (ehhez ugyanis törvénymódosítás szükséges – a szerk.), az „esetlegesen megtapasztalható nehézségeket pedig megoldandó feladatoknak tekintik”. „A PKKB vezetősége a különböző helyzeteket (…) a rendelkezésére álló eszközökkel haladéktalanul kezeli” – tették hozzá.

Nyitókép: A Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete a Markó utcában – Fotó: Róka László/MTVA

#Belföld#munka#szakszervezet#terhelés#fizetés#fizetésemelés#bér#bíróság#bíró#igazságügyi alkalmazott#ma#Pesti Központi Kerületi Bíróság

Címlapról ajánljuk