Belföld

Ferenc pápa az RTL-nek: A magyart csak a mennyben beszélik, mert egy örökkévalóság megtanulni

Hubai AntalHubai Antal

2023. április 30. 21:01

AZ RTL riporterét, Hubai Antalt érte az a megtiszteltetés, hogy a magyar újságírók nevében kérdezhette a magyarországi látogatásáról hazautazó Ferenc pápát a Rómába tartó repülőúton.

A katolikus egyházfő elmondta: a hatvanas években találkozott először magyarokkal, amikor Chilében tanult. Sok magyar jezsuitával találkozott, akik a vallásüldözés miatt költöztek el Magyarországról. 

Ferenc pápa hozzátette: 

A barátaim lettek a magyar Ward Mária szerzetesnővérek, akiknek Buenos Airestől 20 kilométerre volt egy iskolájuk, ahova havonta két alkalommal eljártam, mint káplán.

Az egyházfő emellett a Buenos Aires-i magyar világi hívők társaságát is jól ismerte. Nem beszélte a nyelvet, de két szót jól megértett: a gulyást és tokajit. Katolikus papként ekkor szerzett tapasztalatot arról, hogy milyen az, amikor az ember menekül és nem mehet haza. A magyar apácák lakásokban rejtőztek el az argentin főváros környékén, hogy a rezsim ne deportálja őket.

Aztán közelről hallottam azt a történetet, hogy meg akarták győzni Mindszenty bíborost, hogy menjen Rómába és tudtam az 1956-os, rövid ideig tartó lelkesedésről és azt követő csalódottságról.  

Ferenc pápa a háromnapos magyarországi látogatásáról elmondta, hogy nem változott a megítélése a magyarokról, csak gazdagodott: azok a magyarok, akiket megismert, nagy kultúrával rendelkeznek.

Az egyházfő hozzátette, úgy látja, hogy azok, akik nem egy magasabb társadalmi osztályhoz tartoznak, azok is fejlett alapkultúrával rendelkeznek. Általában németül és angolul beszélt azokkal, akikkel budapesti tartózkodása alatt találkozott, mert Ferenc pápa szerint

magyarul csak a paradicsomban beszélnek, hiszen azt mondják, hogy egy örökkévalóság kell ahhoz, hogy megtanuljuk ezt a nyelvet.

 



Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

 

#Belföld#ferenc pápa#pápalátogatás#magyar nyelv

Címlapról ajánljuk