Belföld

Jottányit sem csökkent a kormánybefolyás az egyetemi kuratóriumokban a Népszava szerint

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 18. 7:31

A január óta lezajlott kurariumi tagcserék nem hoztak érdemi változást.

Január elején jelezte az Európai Bizottság, igencsak aggályos a magyar felsőoktatás függetlensége szempontjából, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól. Erre az összeférhetetlenségre hivatkozva az EU nem kötött új szerződéseket  az Erasmus+, illetve a Horizon Europe együttműködési és oktatási csereprogramokban való részvételre pályázó magyar egyetemekkel, ami hatalmas felzúdulást váltott ki a hazai felsőoktatásban.

Az Európai Bizottság kifogásai alapján a 21 alapítványú fenntartású magyar egyetem közül 10 esetében vannak aggályok a kuratóriumokban ülő politikusok szerepvállalása miatt. A magyar kormány válaszul azt közölte, hogy kész a jogszabályok megváltoztatására annak érdekében, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget ezekben az egyetemi közalapítványi kuratóriumokban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február 9-én be is jelentette, hogy az egyetemi kuratóriumokban ülő miniszterek lemondtak tagságukról. Navracsics Tibor, a kormány fő brüsszeli tárgyalója később azt közölte, hogy reményei szerint hamarosan megállapodnak az unióval, és nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz.

A Népszava friss összesítése szerint azonban az azóta lezajlott kurariumi tagcserék nem hoztak érdemi változást, az Orbán-kormány befolyása töretlen az egyetemeket irányító alapítványok élén.

A helyzet jelenleg a következő:

  • A Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány elnöke Fükő László, a Bosch Elektromos Szerszámgyártó Kft. gyárigazgatója lett, aki sima alapítványi tagként váltotta Varga Judit igazságügyi minisztert. Fükő jó kapcsolatokat ápol a kormánnyal, a magyar állam idén februárban 10,2 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosított a Bosch két beruházásához. Fükő kuratóriumi tagsági helyét Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese kapta meg.
  • A győri Széchenyi István Egyetem alapítványának kuratóriumából február közepén távozott Szijjártó Péter külügyminiszter, helyére Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója került. A kuratórium elnöke továbbra is Palkovics László, az Orbán-kormány korábbi technológiai és ipari minisztere.
  • A Szegedi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány tagjai közt Lantos Csaba energiaügyi minisztert Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke váltotta. A 4iG Mészáros Lőrinc üzleti köreiből nőtt hatalmas távközlési és informatikai vállalattá, leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. vásárolta fel a Vodafone Magyarországot a magyar állammal karöltve. Kuratóriumi tag Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, jelenleg a Fidesz európai parlamenti képviselője.
  • A testnevelési Egyetemen kuratóriumi tag volt Schmidt Ádám miniszterelnöki tanácsadó, helyére Bíró Péter, a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója került.
  • Az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett a kuratórium elnöke, új tagnak pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Gránit Bank vezérigazgató-helyettesét, Nagy Zoltánt nevezték ki.
  • A veszprémi Pannon Egyetem kuratóriumának élén Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős minisztert Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal addigi elnöke váltotta.
  • A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) kuratóriumából Nagy István agrárminiszternek és Lázár János építési és közlekedési miniszternek kellett távoznia, de még tudni, kik kerülnek a helyükre.

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke beszédet mond a Miskolci Egyetem felújított E/1-es kollégiumának avatásán 2022. március 31-én. Fotó: Vajda János / MTI

#Belföld#európai bizottság#EU-s pénzek#egyetemek#kuratóriumi tagság

Címlapról ajánljuk