Belföld

Az OTP vezére megkapta a legmagasabb állami kitüntetést

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 31. 21:08

Csányi Sándort a miniszterelnök előterjesztésére tüntette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Szent István-renddel, amit amúgy augusztus 20-án szokás adományozni.

A legmagasabb rangú magyar kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet kapta meg Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke pénteken Budapesten, a Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnöktől, írja az MTI. 

Csányi Sándor Orbán Viktor miniszterelnök, a 2017-ben szintén Magyar Szent István-renddel kitüntetett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a magyar kormány több tagja, közjogi méltóságok és a rend korábbi kitüntetettjei jelenlétében vehette át a köztársasági elnöktől a kitüntetést, amit egyébként augusztus 20-án szokott adományozni a köztársasági elnök.

A március 20-án 70. életévét betöltött Csányi Sándort a miniszterelnök előterjesztésére tüntette ki az államfő. Csányi Magyarország jó hírnevét erősítő, kivételesen sokoldalú életműve, a magyar gazdaság versenyképességét szolgáló, stabil bankrendszer kialakításában és fejlesztésében betöltött, meghatározó szerepe, a közép-európai régió egyik legkiemelkedőbb magyar vállalatvezetőjeként elért sikerei, a nemzeti értékek és érdekek iránti elkötelezettsége, a magyar kultúra, oktatás és sport, valamint a tehetséggondozás támogatásában is példaadó életútja elismeréseként kapta meg a Magyar Szent István-rendet.

Az OTP vezére megkapta a legmagasabb állami kitüntetést
A Magyar Szent István-renddel kitüntetett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke (középen) Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint hozzátartozóik az elismerés átadásán a Sándor-palotában 2023. március 31-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Novák Katalin a kitüntetés átadása előtt mondott beszédében kiemelte: a szellemi teljesítmény akkor teljesedhet ki igazán, ha van gazdasági erő, hogy a gondolatból valóság, a tervrajzból épület, a kutatásból felfedezés legyen. „Amikor a gazdasági teljesítmény a szellem szolgálatába áll, akkor erősödhet meg egy kor kulturális teljesítménye” – tette hozzá az államfő, aki szerint mindehhez kevés a kormányzati akarat; azoknak a személyes döntése szükséges, akik a gazdaságot mozgatják, gondolkodó, cselekvő, megvalósításra képes gazdasági szereplők kellenek.

Novák Katalin szerint a kitüntetés Csányi Sándor gazdasági sikerein túl a közjóért tett szolgálatait ismeri el, élete ugyanis hármas értelemben szolgálja ezt a közjót.

Csányi Sándor megkérdőjelezhetetlenül részese és forrása a magyar gazdaság erejének

– méltatta Novák a kitüntetettet, emlékeztetve arra, hogy az OTP nemcsak Magyarországon meghatározó szereplő, de azon kevés magyar gazdasági szereplő egyike, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét.

„Csányi Sándor ugyanakkor mecénásként is jelen van a magyarok életében: a kultúra, a tudomány és a sport területén az arra érdemes ügyek, az elismerésre méltó teljesítmények mellé áll” – közölte a köztársasági elnök.

Csányi Sándor köszönő beszédében elmondta, kivételezett helyzetbe került a Magyar Szent István-rend odaítélésével, hiszen Magyarország legmagasabb rangú állami kitüntetését megkapni különleges dolog. A kitüntetett hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben sok pozícióban szolgált már, de az ország érdekét mindig az általa vezetett cég vagy szervezet érdekei elé helyezte.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#csányi sándor#novák katalin#orbán viktor#állami kitüntetés#magyar szent istván-rend

Címlapról ajánljuk