Belföld

Az MTI ellen is pert nyert a nemzetbiztonsági kockázatnak beállított Átlátszó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 12:27

Valótlanul híresztelték a CÖF sajtótájékoztatója nyomán, hogy a tényfeltáró lapot nagyrészt külföldről finanszírozzák.

Első fokon sajtópert nyert az Átlátszó a Magyar Távirati Iroda (MTI) és a Magyar Nemzet napilap ellen, közölte az Átlátszó. A tényfeltáró portál szerint a Fővárosi Törvényszék ítéletében helyreigazításra kötelezte mindkét alperest, mert januárban ellenőrzés nélkül leközölték a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) sajtótájékoztatóján elhangzottakat, köztük több valótlan tényállítást.

A CÖF-CÖKA sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt Csizmadia László, a CÖF elnöke, hogy az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. működését éveken keresztül külföldről, elsősorban az USA-ból pénzelték. Csizmadia szerint az Átlátszó újságírói 2021-ben 2727 közérdekű adatigényléssel éltek és 885 oknyomozó újságcikket írtak, amely nemzetbiztonsági szempontból nyugtalanító, mert „a külföldről idetelepített ügynökszervezetek azért dolgoznak, hogy gyengítsék a magyar államot, ellehetetlenítsék a nemzeti kormányt”.

A CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról az MTI tudósítást adott ki a hírügynökségi előfizetőknek, a Magyar Nemzet pedig „Nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet az Átlátszó.hu” címmel számolt be róla. Az Átlátszó az ezekben közzétett tényállítások miatt perelte be a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által működtett MTI-t és a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott Magyar Nemzetet, miután helyreigazítási kérelmeiknek egyik sem tett eleget.

A sajtóper során se az MTI, se a Magyar Nemzet nem tudta bizonyítani a tudósításaikabn szereplő állításokat, ezért a bíróság első fokon helyt adott az Átlátszó keresetének és az alábbi helyreigazítás közzétételére kötelezte a két alperest:

Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy az atlatszo.hu NKft. és az Átlátszónet Alapítvány külföldi támogatásának mértéke lényegesen meghaladja a belföldit; 

Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy a két szervezet a Benevity platformon keresztül 90 millió forintos támogatást kap; 

Valótlanul híreszteltük a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkban, hogy 2021-ben az Átlátszó munkatársainak 2.727 közérdekű adatigénylése volt.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#sajtóper#helyreigazítás#átlátszó#cöf#cöka

Címlapról ajánljuk