Belföld

Részletek derültek ki Ferenc pápa budapesti programjáról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 18. 7:35

A katolikus egyház feje áprilisi útja során nem nyilvánosan ellátogat majd a Vakok Batthyány László Otthonába is.

Ferenc pápa április 28. és április 30. között Magyarországra látogat. A pápalátogatás programjában kiemelt helyet kap a fiatalokkal, valamint a szegényekkel és menekültekkel való találkozás. A Vatikán honlapján korábban közzétett programterv szerint Ferenc pápa egyebek mellett magánlátogatást tesz a 2003-ban a Vatikánban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László otthonában. A Vakok Batthyány László Otthonába április 29-én kora délelőtt megy el a katolikus egyház feje.

Inotay György, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója a Blikknek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Vatikán delegációja már bejárta az intézményt, és elkezdődtek a fogadás előkészületei.

A magánlátogatás helyszínére nem lehetett pályázni, a vatikáni delegáció döntötte el, hogy mely hazai intézményt nézi meg a szentatya.

A szentatya munkájának a filozófiájában a kezdetektől megmutatkozik, hogy a leginkább rászorultak, legelesettebbek irányában maga is tesz lépéseket, amit itt tud leginkább kifejezni, a halmozottan sérült gyerekek között

– mondta ezzel kapcsolatban Inotay György.

A látogatás 45-50 perces lesz.

Bár van itt kitéve fotója itt a szentatyának, a világtalan és látássérült gyerekek nem feltétlen tudják arcról azonosítani. Nyilván a pápa dönt arról, hogy ki érintheti meg, de általában az a gyakorlat, hogy jellemzően közvetlen azokkal, akiket meglátogat

– tette hozzá Inotay György, megemlítve, hogy családias hangulatú találkozóra készülnek:

Van az intézménynek egy nagyon jó kórusa, gyerekekből és fiatal felnőttekből áll, ők egy negyedórás műsorral kedveskednek. Ajándékkal is készülnek a gyerekek, az intézet műhelyében egy tarisznyával, illetve egy kézzel készült rózsafüzérrel várják a pápát.

A pápa szigorú biztonsági intézkedések mellett látogatja majd meg az intézményt: nem kínálhatják meg sem étellel, sem itallal, a média csak korlátozott számban lehet jelen, mivel ez nem nyilvános esemény.

Nyitókép: Ferenc pápa ukránokkal találkozott az ukrajnai háborúról 'Freedom On Fire: Ukraine's Fight for Freedom' címmel készített ukrán-brit-amerikai dokumentumfilm vetítése alkalmából Vatikánvárosban 2023. február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulóján – Fotó: Vatikáni Média / MTI/EPA

#Belföld#pápalátogatás#ferenc pápa#budapest#vak#fogyatékkal élő

Címlapról ajánljuk