Belföld

Schadl-Völner-ügy: hatan ismerték el bűnösségüket, de mindössze egyetlen ember ellen indított fegyelmi eljárást a Végrehajtói Kar

Mohos MátéMohos Máté

2023. február 28. 16:47

Azt nem árulták el, ki ellen.

Mindössze egyetlen ember ellen indított fegyelmi eljárást saját hatáskörben a Végrehajtói Kar, holott a jelenleg zajló bírósági eljáráson már hatan – köztük a kar volt hivatalvezetője – vallották magukat bűnösnek a Schadl-Völner ügyben, derül ki a közérdekű adatigénylésből, amit Jámbor András ellenzéki képviselő nyújtott be.

A képviselő megosztotta az rtl.hu-val beadványát és a válaszokat is. Ebből kiderül, hogy három kérdést nyújtott be a karhoz:

  1. Hány Völner Pál vagy Schadl György személyéhez vagy meggyanúsításához kapcsolható fegyelmi ügy indult önálló bírósági végrehajtó, végrehajtó-helyettes vagy végrehajtójelölt ellen?
  2. Az 1. pontban körülírt ügyek közül hány zárult le és milyen eredménnyel, illetve hány van még folyamatban?
  3. Az 1. pontban körülírt ügyek közül hányat és milyen indokkal függesztettek fel?

A Végrehajtói Kar válaszában azt írta: „A Kar a tárgyban megjelölt büntetőügy vádiratát, illetve a nyomozati iratokat nem ismeri, így a büntetőügy kapcsán semmilyen érdemi információval nem rendelkezik. A fentiekben foglaltak mellett a Karnak egy tag kapcsán van tudomása fegyelmi eljárás megindításáról, mely fegyelmi eljárás a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggesztésre került”.

Jámbor később így kommentálta a választ Facebook-oldalán: „Hogy ki lehet az az egyetlen ember, akiről még a Végrehajtói Kar is úgy ítélte meg, hogy ki kellene vizsgálni a tevékenységét, nem derült ki a válaszukból. Ahogy az se, hogy az eljárás mikor indult. Náluk, tudjuk, semmi sem sürgős. Az elnökük is már több mint egy éve ül börtönben, mégsem gondoltak még tisztújításra…” Emellett azt ígérte, hogy további kérdésekkel és adatigénylésekkel fog a karhoz fordulni.


Az ügy bírósági tárgyalásáról korábban az RTL Híradó is beszámolt. Völner Pál és Schadl György azt állították, nem vettek részt semmilyen korrupcióban. Völner Pál ügyvédje indítványozta, hogy hallgassák meg tanúként Varga Judit minisztert, mert állítása szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ő is egyeztetett végrehajtói kinevezésekről.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#schadl györgy#völner pál#végrehajtói kar#fegyelmi eljárás#Jámbor András

Címlapról ajánljuk