Belföld

Latinul, belsős körlevélben közölte az egyház még 2009-ben, hogy kizárták a papi rendből Hodász atya zaklatóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 21. 8:10

A kiskorúak ellen szexuális visszaáéléseket elkövető magyar papot Benedek pápa mentette fel a papi szolgálat alól.

Érdekes mozzanatról számolt be a 444 Hodász András zaklatási ügyével kapcsolatban. A papi hivatást elhagyó Hodász a Telexnek adott videóinterjúban arról beszélt egy héttel ezelőtt, hogy kamaszkorában hónapokon át molesztálta egy fiatal és népszerű pap, aki sok fiatal fiút gyűjtött maga köré. Hodász szerint rajta kívül nagyjából egy tucat gyereket molesztálhatott a férfi.

Hodász András nem nevezte meg, hogy kiről van szó, de azt elmondta, hogy az illető 2007 vagy 2008 óta nincs az egyház kötelékében. A zaklatásoknak Hodász elmondása szerint úgy lett vége, hogy az papnál házkutatást tartott a rendőrség és számítógépén gyermekpornográf felvételeket találtak.


A lap szerzője, aki hosszú cikksorozatban foglalkozott a magyar katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekkel, Hodász atya esetével kapcsolatban felelevenítette, hogy az egyház milyen különös módon ad hírt a visszaélések elkövetőivel szemben indult eljárásokról.

Egy korábbi cikkében már foglakozott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye körleveleivel, amiknek jellegzetes része, hogy a magyar nyelvű szövegben rövid, latin nyelvű bekezdésekben számolnak be molesztáló papok kizárásáról. A 444 friss cikke szerint 2009-ben Hodász András zaklatójának kitagadásáról is egy ilyen latin közlemény adott hírt a szűk belső egyházi körnek.

A latin szöveg szerint a szóban forgó papot 

Benedek pápa felmentette a papi szolgálat terhei és a szent cölibátus alól, és laikusi állapotba helyezte. 

A 444 szerint a papi rendből való kizárás a legsúlyosabb egyházi büntetés egy pappal szemben, „a közleményből ugyanakkor nem derül ki, hogy ez az intézkedés egyáltalán büntetés volt vagy saját kérésre történt”, és nem hivatkozták meg azt az egyházjogi paragrafust sem, ami alapján a papot kizárták az egyházból.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#Hodász András#katolikus egyház#hodász atya#zaklatás#szexuális zaklatás#molesztálás

Címlapról ajánljuk