Belföld

Csaknem háromszázmillió forintért épül „exkluzív” játszótér Budapest belvárosában

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. február 21. 5:24

Összesen több mint 1,3 milliárd forintot költ az V. kerületi fideszes vezetésű önkormányzat a budapesti Hild tér megújítására. A tervek szerint egyebek mellett kicserélik a talajt, növelik a zöld területek nagyságát, építenek egy pelenkázót és egy WC-t, valamint felhúznak 276 millió forint értékben egy „exkluzív”, Kufli-mese tematikájú játszóteret is.  

„Sokak új kedvence lesz ez a közösségi tér” – írta az rtl.hu-nak az V. kerületi önkormányzat, amely másfél évvel azután újítja meg teljesen a budapesti Hild teret, hogy 2021 őszén átvette annak kezelését a fővárosi önkormányzattól.

Még a ciklus elején javasoltam, hogy a téren építsünk egy WC-t és egy pelenkázót, de emiatt nem kellett volna ekkora összegért az egész teret átépíteni 

– mondta Kovács Alex Gábor, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője. Szerinte ugyanis ez a terület – még ha néhol indokolt is lett volna a ráncfelvarrás – alapvetően használható állapotban volt.

A fideszes városvezetés mindenesetre a teljes megújulás mellett döntött, erre pedig összesen több mint 1,3 milliárd forintot költenek majd. A munkákat több kerületi projekthez hasonlóan a Penta Kft. végezheti el.

A Fidesz szerint lepukkant a tér, az ellenzék szerint ezért Tarlós a hibás 

A hivatalos indoklás szerint a teljes rekonstrukcióra azért van szükség, mert a területet teljesen elhanyagolta a terület korábbi kezelője, a Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat. A kormánypárti Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester – a Magyar Nemzet tudósítása szerint – szót emelt, mert a játszótéren „a belvárosi édesanyák tapasztalatai szerint emberi és állati ürülék, balesetveszélyes járólapok, üvegszilánkok is találhatók”, a drótok kilógnak a kerítésből és nem működik jól az ivókút sem. „Parkőr már régóta nem őrzi a területet, így kutyások és hajléktalanok is bejárnak, mocskot és ürüléket hagyva maguk után”.

Kovács Alex Gábor szerint ha ez így volt, akkor ebben elsősorban a Tarlós István vezette fővárost terheli a felelősség, Karácsony Gergely ugyanis csak 2019 őszén lett főpolgármester, a teret pedig 2021 őszén vették át a fővárostól. „A ciklus elején javasoltam azt is, hogy a tér kerüljön az V. kerület vagyonkezelésébe, a főváros ugyanis Tarlós István főpolgármestersége alatt nem mindig volt jó gazdája a játszótérnek. Mindezt tárgyalásos úton sikerült rendezni a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzattal, és nem kellett »ellopni«, mint a Vörösmarty teret” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

A tervek szerint a Hild téren a pelenkázó és a WC megépítése mellett egyebek mellett kicserélik a talajt 2,5 méteres mélységig, néhány kapcsolódó területen burkolatot cserélnek, növelik a zöld felületek arányát, öntözőrendszert alakítanak ki, megújítják a világítást, térfigyelő rendszert telepítenek, valamint elbontják az előző játszóteret és építenek helyette egy teljesen új, „exkluzív” kialakítású részt a gyerekeknek. 

A költségek a bontással együtt 1,3 milliárd forint körül alakulnak majd.

Arra a kérdésre, hogy mitől exkluzív a játszótér, az önkormányzat azt válaszolta, hogy a tematika lesz teljesen egyedülálló, a játékokat ugyanis Dániel András mesehősei, a Kuflik alapján alakítják majd ki. „Egy teljesen egyedi – külön, az író bevonásával ide tervezett – játszóelemekkel hozunk létre egy befogadó (megváltozott képességű gyerekek igényeinek is megfelelő) játszóteret, amely minden ide látogatót ki tud szolgálni, valamint a környékbeli intézményekből is képes fogadni a gyerekeket” – közölték.

Ennek költsége az építés csaknem negyedét teszi ki, 276 millió forintot. Egy januári bizottsági előterjesztés szerint a játszótér 402 négyzetméteres, ennek alapján az egy négyzetméterre vetített ár több mint 680 ezer forint.

A Hild tér egészét tekintve a kivitelezés I. üteme 153,5 millió forint, amelyből a főbb munkálatok (kerekített értékek):

  • Bontás: 23 millió forint
  • Talajcsere: 93 millió forint
  • Kertészet, fák: 30 millió forint

A kivitelezés II. üteme 1,15 milliárd forint, amelyből a főbb munkálatok:

  • Közlekedési létesítmények: 36 millió forint
  • Közmű: 31 millió forint
  • Kertészet, fák, egyéb zöldfelület: 55 millió forint
  • Közvilágítás: 51 millió forint
  • Vízgépészet, öntözőhálózat: 23 millió forint
  • Játszótér: 276 millió forint
  • Építmények: 165 millió forint
  • Térépítészet: 419 millió forint
  • Térfigyelő rendszer: 20 millió forint

Figyelemreméltó tétel az építményekre kalkulált összeg is, erre 165 milliót költenek, míg térépítészetre 419 millió forintot. A munkákkal várhatóan őszre készülnek el, utána pedig biztonsági őrök is vigyáznak majd a területre.

„Reméljük, hogy a fideszes kerületvezetés ilyen hatalmas összegből egy nem csupán »exkluzív«, hanem valóban gyermekbarát játszóteret alakít ki, ha már a Bástya utcai zsebpark kialakításánál nem egészen sikerült. Az ottani beruházás több mint 3 milliárdos költségébe ugyanis néhány hinta sajnos már nem fért bele, pedig a gyerekek és szüleik is örültek volna neki” – mondta Kovács Alex Gábor.

A cikkben szereplő pénzügyi adatok az önkormányzattól származnak, a kerület sajtóosztálya ezek közléséhez csak abban az esetben járult hozzá, ha változtatás nélkül közzétesszük a következő közleményüket is.

KÖZLEMÉNY – Teljes terjedelmében, változatlan formában történő közzétételre

„A Hild tér üzemeltetéséért felelős Főváros Önkormányzata 2021.10.01-től adta át a hozzá rendelt anyagi forrás biztosítása nélkül Belváros Önkormányzatának az üzemeltetési feladatokat. Az ezt megelőző évek üzemeltetési hiányosságai miatt addigra olyan mértékben elhanyagolt állapotba került a tér és azon belül a játszótér, hogy a teljes körű felújítás elkerülhetetlenné vált. Belváros Önkormányzata mind az üzemeltetési feladatok átvállalása, mind a tér megújítása során mindenekelőtt a lakossági igényeket vette figyelembe, különös tekintettel az V. kerületben élő családokra és a szomszédos óvoda közösségére. Mindezekkel és Belváros Önkormányzatának zöld szemléletű és klímatudatos fejlesztési stratégiájával nem összeegyeztethető a kerületi ellenzék azon álláspontja, hogy az V. kerületieknek elegendő lenne pár hinta, mászóka. (idézet forrása: https://www.blikk.hu/galeria/jatszoter-kozpark-bastya-utca-beruhazas-harommiliard-onkormanyzat-belvaros/4j7v5h9)
Belváros Önkormányzata ezzel szemben 2023 őszére a Hild téren minden korosztályt kiszolgáló közösségi teret hoz létre pelenkázóval felszerelt nyilvános illemhellyel, gyerekbarát ivókúttal, párásító berendezéssel, pingpongasztallal, új padokkal, közösségi könyvtárral, kerékpártámaszokkal, hulladékgyűjtőkkel, megújított zöldfelülettel és közvilágítással, zárható kapukkal és 0-24 órás élő erős és térfigyelő-kamerarendszeres őrzéssel. A téren befogadó játszóteret alakítunk ki, amely a megváltozott képességű gyermekeknek igényeinek is megfelelő. 

A zöld szemlélet jegyében 13 új fát telepítünk, ebből 4 db 20-25 éves, 15-20 méter magas egyed. A parkban a zöldfelület arányát 24%-ról 37%-ra növeljük, a téren összesen 851 m2-re és a minél nagyobb növényfelület kialakítását olyan különleges megoldásokkal érjük el, mint a zöldtető, a kuszónövényekből álló függőleges zöldfelületek vagy a zöld buszmegálló.  Mint ahogyan a Belváros elmúlt időszakban megújult közterületein, úgy itt is a kék szemléletet is érvényre juttatjuk, azaz a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeinek a kialakításáról is gondoskodunk. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítjuk. 

A játszótér tematikájában is egyedülálló, Dániel András Kuflik mesesorozatának hősei népesítik majd be a teret, az író bevonásával tervezett játszóelemekkel.Belváros Önkormányzata mindezt önként vállalt feladatként, saját anyagi forrásából, a Főváros Önkormányzata helyett valósítja meg.”

Nyitókép: Látványterv – Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook-oldala

#Belföld#Belváros-Lipótváros#v. kerület#szentgyörgyvölgyi péter#játszótér#hild tér#ma

Címlapról ajánljuk