Belföld

Titoktartás, felügyelői rendszer, távgyógyítás – katonás rendbe állította a háziorvosokat az OMSZ

Dévai LászlóDévai László

2023. február 3. 6:16

A Népszava azt írja, félkatonai szervezethez hasonló állapotok uralkodnak a közellátásban.

A Népszava azt írja, hogy az új ügyeleti rendszert bonyolító Országos Mentőszolgálat (OMSZ) olyan titoktartásra kötelezi a háziorvosokat, amelyet félkatonai szervezeteknél szokás fenntartani. A háziorvosok az új munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy

a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak a mentőszolgálat érdekkörében használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra.

Ilyen eljárásrend van érvényben a mentők esetében is. A lap információi szerint volt már olyan orvos, aki nem vállalt ügyeletet a titoktartás miatt, az OMSZ szerint a háziorvosoknak lesz lehetőségük, hogy a titoktartás miatt a szakszervezetekhez forduljanak.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a titoktartás kapcsán hajthatatlan, pedig az ellen még a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is tiltakozott. Amikor a kamara arról érdeklődött, hogy miért van szükség a titoktartásra, csak egy orvosi titoktartásra hivatkozó kitérő választ kaptak. Arra is kíváncsiak voltak, hogy hány háziorvos nem írta alá a szerződését, csak annyit közöltek: „a háziorvosok jelentkezése, az általuk választott jogviszonyban történő szerződéskötés folyamatosan zajlik”.

Az ügyeletet elvállaló orvosok leírást is kaptak arról, hogy pontosan mit kell tenniük a munkaidő alatt, a teendők között az is szerepel, hogy amennyiben nem hatóság kér látleletet vagy hatósági őrizetben lévő ember vizsgálatát, akkor azért térítést kell kérniük, a szakvéleményt pedig csak akkor adhatják ki, ha előzetesen kiegyenlítették a számlát.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#omsz#háziorvos#felügyelő#titoktartás#félkatonai szervezet

Címlapról ajánljuk