Belföld

Részvénytársasággá alakítanák a budapesti állatkertet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 24. 7:51

A főigazgatói posztra tavaly kiírt pályázatot politikai viták kísérték, és eredménytelenül zárult. Az önkormányzat a részvénytársassággá alakítást mérlegeli.

Nem találta elég meggyőzőnek a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjára jelentkező, egyetlen állva maradt jelölt pályázatát a fővárosi önkormányzat bíráló bizottsága, írja a Népszava. A tavaly kiírt pályázat ezzel eredménytelenül zárult.

Az állatkert korábbi igazgatója, Persányi Miklós 2020 márciusában távozott posztjáról, miután az intézmény ambiciózus projektje, a gigantikus biodóm építése leállt a kormány és a főváros közti finanszírozási ellentétek miatt.

Az állatkert új főigazgatói posztjára tavaly kiírt pályázatra heten jelentkeztek, közülük hatot még a meghallgatás előtt kizártak – emiatt a Demokratikus Koalíció közgyűlési frakciója tiltakozott is, a vezetői pályázatok testre szabásával és megbundázásával vádolva a főpolgármestert. A DK szerint ugyanis a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat csak „az Állatkert egyik kommunikációs munkavállalóját” engedte tovább a pályázaton, „mindenki mást anélkül zártak ki, hogy lehetőséget kaptak volna a személyes bemutatkozásra”.

Bősz Anett kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta a jelölt mostani meghallgatásáról, hogy „nagyon szép pályázatot rakott össze”, „részletesen bemutatta az állatkert múltját és részben a jelenét”, a bíráló bizottság azonban „hiányolta a stabil jövőképre, illetve a gazdasági alapok megerősítésére és fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket”.

A bíráló testület így végül 5 nem, 2 igen és 2 tartózkodás mellett nem támogatta a jelöltet. Az eredménytelen pályázat miatt új előterjesztés várható, amiről szerdán dönt a közgyűlés. A pályázót nem „valamiféle politikai áramlat” sodorta el, hangsúlyozta Bősz Anett. A Népszava kereste a nevén nem nevezett jelöltet, de ő nem kívánt nyilatkozni. 

Bősz Anett beszélt arról a javaslatáról is, hogy a kialakult helyzet megoldásában segíthetne, ha a Fővárosi Állat- és Növénykertet  gazdasági társasággá, részvénytársasággá alakítanák át, anyagilag függetlenítve ezzel az önkormányzattól. A fővárosi kabinet támogatta a javaslatot, hogy mérjék fel ennek lehetőségeit, pénzügyi vonzatait.

„A gazdasági társasággá szervezés rugalmasabb pénzügyi és marketing stratégia indítását tenné lehetővé” – magyarázta Bősz Anett. 

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#budapest#állatkert#fővárosi állat- és növénykert#igazgató#pályázat#eredménytelen

Címlapról ajánljuk