Belföld

A Magyar Rektori Konferencia közleményben reagált az Erasmus-botrányra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 14. 14:38

Az uniós oktatási programokban való részvétel jogát az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell, vallják a hazai felsőoktatási intézmények vezetői.

Öt nappal a botrány kirobbanása után, szombaton közleményben reagáltak a hazai felsőoktatási intézmények vezetői az Erasmus-ügyre, amelynek lényege, hogy újabb uniós forrásoktól esik el Magyarország, mivel a jövőben nem vehetrnek részt az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramban, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Az elmúlt években ilyen fenntartásúvá alakított felsőktatási intézmények alapítványaiban ugyanis jellemzően fideszes, kormányközeli politikusok ülnek. Ezt pedig az Európai Bizottság már korábban is elfogadhatatlannak minősítette, mint arról az RTL Híradójának is nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban:


A Magyar Rektori Konferencia elnöksége a következőt közölte mindezzel kapcsolatban:

Valamennyi magyar egyetemi polgár számára, az egyetem fenntartójától függetlenül, diszkriminációmentesen biztosítani kell azt a jogot, hogy az Európai Unió oktatási, mobilitási programjaiban, valamint kutatási együttműködéseiben részt vehessen.

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy „bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az Európai Unió oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban”.

Az ezen programokban való részvétel kivétel nélkül minden európai uniós ország valamennyi egyetemi hallgatója és egyetemi oktatója, kutatója számára egyformán elérhető kell, hogy legyen

– zárul a MRK közleménye.

Nyitókép: Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia akkori elnöke (jelenleg tiszteletbeli elnöke) köszöntőt mond az Év egyetemi sportolója díjak átadása alkalmából tartott ünnepségen Budapesten, a Testnevelési Egyetemen tartott ünnepségen 2019. november 21-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#erasmus#európai unió#oktatás#felsőoktatás#fidesz

Címlapról ajánljuk