Belföld

Több nagyvárosban is veszélyes a levegő minősége

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 22. 20:17

Nagyon rossz a levegő Miskolcon, Kazincbarcikán, Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsen és még három településen. 

Nyolc településen veszélyessé vált a levegő minősége, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Öt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen: Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán, Oszláron és Sajószentpéteren veszélyes a levegőminőség.

Ugyancsak veszélyes a levegőminőség Nyíregyházán, Debrecenben és Pécsen.

Kicsivel jobb a helyzet, de így is gészségtelen a levegő minősége Ajkán, Várpalotán, Győrben, Tatabányán, Százhalombattán, Egerben és Hernádszurdokon.

A térkép szerint kifogásolható a levegő minősége Veszprémben, Székesfehérváron, Budapesten, Tökölön, Dorogon, Vácon, Kecskeméten, Szolnokon és Salgótarjánban.

A légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, figyelmeztet honlapján az NNK.

A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, azonban veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek.

Az NNK ennek ellenére azt javasolja, hogy kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is érdemes figyelni a beltéri levegőminőségre, a lakás levegőjét gyors, néhány perces kereszthuzattal, naponta legalább kétszer frissíteni.

A fűtési szezonban a helytelen, a nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal történő fűtési módok rontják leginkább a levegőminőséget, olvasható az NNK keddi jelentésében.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

Nyitókép: nnk.gov.hu

#Belföld#levegőminőség#fűtés#miskolc#pécs#debrecen#nyíregyháza#kazincbarcika

Címlapról ajánljuk