Belföld

Orbán Viktor: Palkovics László áll a magyar hadiipar élére

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 7:16

A miniszterelnök szerint az árstopot nem lehet mindenre bevezetni, mert az kommunizmus lenne, a szankciókat pedig nem megszavazták, hanem elengedték.

Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban

– jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban a lengyelországi rakétabecsapódás kapcsán. Szerinte a háború veszélyeit jól mutatja ez az eset, illetve az, hogy „szétlőtték azt az ipari létesítményt is, amivel Oroszországból tudunk olajat hozni Ukrajnán keresztül”. Úgy vélekedett, hogy ha Európa továbbra is a háború részeseként tekint magára, egyre mélyebben vonódik majd bele a konfliktusba és a veszély egyre erősebb lesz. Kitért ugyanakkor arra is, hogy Magyarországnak rövid határszakasza van Ukrajnával, és Kárpátalját eddig nem érte komoly katonai csapás.

A miniszterelnök szerint a szankciók gazdasági természetűek ugyan, de „ha valaki szankciók révén beavatkozik egy katonai konfliktusba, azzal állást foglal és lépést tesz az egyik harcoló fél irányába”.

Még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy hadviselő féllé váljunk

– közölte a kormányfő, aki szerint „mi a béke nyelvén beszélünk, tűzszünetet akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányt”. Mint fogalmazott, „jó ötletnek tűnik egy szankció, igazságosnak is érezhetik sokan, de kiderül, hogy a végén magunknak nagyobb kárt okozunk”. Azt állította, hogy

Magyarország soha nem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket, minden esetben kivételekért harcoltunk, és miután megkaptuk a mentesítéseket, nem szavaztunk a szankciók ellen, elengedtük őket.

Azt is mondta Orbán Viktor, hogy „nem kényelmes szituáció, amikor egyedül kell harcolni 26 miniszterelnökkel, vagy legalábbis a hangosabbakkal szemben”. De szerinte

amit a magyar kormány mond, az azért nemzeti érdek, mert egy egész nemzet gondolja azt, hogy az az érdekünk, amit a kormány képvisel.

Ezután már egyes szám első személyben beszélt, amikor azt mondta: el fogja érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag, a számunkra létfontosságú kérdésekben – például atomenergia – mentességet kapjunk. A miniszterelnök szerint Magyarország nem tudja kihúzni magát a szankciós politika általános hatásai alól, azt tudja kitűzni, hogy az elemi érdekeit megvédi és a hatásokat csökkenteni próbálja.

Beszélt arról is, hogy ezentúl nem a piac dönti el, hogy a krumpli és a tojás mennyibe kerüljön, de ezt nem tudják minden termékre bevezetni, mert

akkor visszatérünk ahhoz a rendszerhez, amit kommunizmusnak hívtunk és összeomlik a gazdaság.

Szerinte egy kormánynak két lehetősége van ilyen helyzetben: az első, hogy kibekkel, összehúzza magát, várja, hogy elmúljon a baj; a másik, hogy enyhíteni akarja a bajt és a következményeket. Kijelentette, hogy három nagy válságot vezényelt le: „a Gyurcsány után itt hagyott pénzügyi válságot”, a migrációs válságot és a Covid-válságot, ilyenkor azonnal aktívnak kell lenni és cselekedni.

Ha lefagysz, tönkremész

– fogalmazott. Szerinte abból kell kiindulni, hogy Magyarország nem hagyja magát. A cél az, hogy ne forduljon elő, hogy a gazdaság növekedés helyett csökkenésnek indul, megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, legyen az EU átlagát meghaladó növekedés és a nemzetstratégiai célokat – nemzetegyesítés, családok támogatása – se adjuk fel.

Azt mondta, a választás utáni kormányalakításkor még nem voltak szankciók, az akkori helyzetnek megfelelően alakított kormányt, azóta kiderült, hogy „a szankciók következtében” a magasabb energiaárak hosszabb ideig velünk lesznek. A legfontosabb gazdasági és politikai kérdés az energia, ennek meg kell jelennie a kormány szerkezetében, szükség van önálló energiaügyi minisztériumra.

A második legfontosabb dolognak a  hadsereg megerősítését tartja, aminek kulcskérdése a hadiipar.

Palkovics miniszter urat arra kértem fel, hogy álljon a magyar hadiipar élére, hálás is vagyok, hogy ezt elvállalta

– jelentette ki Orbán Viktor.

Beszélt arról is, hogy az idei télen az energiaellátás megoldottnak tekinthető, van elég tartalék, ezeket tavasszal újra kell tölteni. Könnyebb helyzetben vagyunk, mint azok az országok, amelyek lemondtak arról, hogy Oroszországból hozzanak be gázt, ha a Déli Áramlat működni fog tavasszal, fel fogjuk tudni tölteni a tározóinkat a következő télre.

A nyilatkozat végén szóba került az ellenzéki pártok külföldi támogatása, amivel kapcsolatban Orbán Viktor kjelentette:

aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát,

így kérdés, hogy „honnan rendelték meg a nótát” és mit kell a támogatásért cserébe teljesíteni. Szerinte ez nemcsak erkölcsileg helytelen, de átverése is a magyar polgároknak, akik azt hiszik, hogy egy szuverén pártra adják le a voksukat.

Nyitókép (archív): MTI/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#árstop#szankciók#palkovics lászló#energia#hadiipar

Címlapról ajánljuk