Belföld

Szijjártó Péter egy EU-s biztost kérdezgetett arról, hogy politikailag korrekt-e a finn zászló, mert ő úgy hallotta, hogy nem szabad arról beszélni, ki melyik országból jött

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 15. 17:04

Jutta Urpilainen kereste a szavakat.

„Olykor furcsa az EU-s protokoll, de ez nem akadály! Isten hozta Jutta Urpilainen biztos asszonyt” – írta Szijjártó Péter a Facebookon, ahol egy videót is megosztott. Az Armando Ianucci által készített sorozatok párbeszédeit idéző videóban a magyar külügyminiszter többször is megkérdezi a biztost, hogy

politikailag korrekt-e az, hogy a teremben, ahol Budapesten üdvözli Szijjártó a finn politikust, ki van téve egy finn zászló.

Urpilainen először kitér a kérdés elől, és inkább azt firtatja, hogy tetszenek-e Szijjártónak kék-fehér ruháinak színei, amik megegyeznek a zászlóéival. Ám a magyar politikus tovább forszírozza az ügyet. „Azt hallottam, hogy nem mondhatjátok, melyik országból jöttetek, csak azt melyik országba mentek vissza”.

Urpilainen erre helyesel, mire Szijjártó ismét felteszi a kérdését, mire ő azzal válaszol, hogy „rendben van, megoldom”. A videó többi részében a szokásos diplomáciai formaságoknak tesz eleget a két bájcsevegő politikus.

Csak tippelni tudunk, hogy mi járt Szijjártó fejében, de valószínűleg arra utalt, hogy a nyugat-európai országokban élő színesbőrűek alkalmanként nehezményezni szokták, ha valaki túl intenzíven firtatja, hogy „valójában” melyik országból származnak, mikor ők már briteknek, franciáknak, vagy belgáknak vallják magukat, hiszen azzal az identitással nőttek fel, és lehet, hogy nem is töltöttek időt azokban az országokban, ahonnan elvándorló felmenőik származnak. 

Éppen ezért udvariasabb azt megkérdezni, hogy „hova mész haza?” vagy hogy „hol van számodra az otthon?” mint elődeik életének részleteit firtatni és azt, hogy „honnan származol?” De az is lehet, hogy teljesen másra próbált utalni Szijjártó.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#szijjártó péter#biztos#eu#finnország#találkozó#facebook#zászló

Címlapról ajánljuk