Belföld

Egy volt kommunista médiamunkás mellett vezette le Schmidt Mária, hogy miért kellett volna a kommunista médiamunkásokat kirúgni a rendszerváltáskor

rtl.hurtl.hu

2022. november 15. 12:26

Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatójával és Huth Gergellyel beszélgetett a Terror Háza Múzem, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója arról, hogy milyen súlyos mulasztás, hogy a kommunisták át tudták menteni hatalmukat a médiában a rendszerváltás utáni évekre is.

A XXI. Század Intézet Médiaegyensúly-konferencia nevű rendezvényen Schmidt Mária arról beszélt, hogy a rendszerváltás után a korábbi pártállami médiában megjelentek a külföldi befektetők, akik lepaktáltak a kommunistákkal, és meghagyták őket a média hatalmi pozícióiban.

A dolog szépséghibája viszont, hogy a főigazgató annak a Stefka Istvánnak az oldalán ülve beszélt minderről, aki ő maga egy olyan kommunista médiamunkás, akitől Schmidt érvelése szerint meg kellett volna válni a rendszerváltás után – erről a Telex írt.

Stefka, aki a Pesti Srácok lapigazgatója, 1972-től 1993-ig volt a Magyar Rádió munkatársa és rovatvezetője. 1977-től a Magyar Televíziónál is dolgozott, innen sem rúgták ki a rendszerváltáskor. 1982-ben belügyi tudósítóként állami kitüntetést kapott a kommunista kormány belügyminiszterétől, két évvel később pedig a Szocialista Kultúráért díjat vehette át.

A Telex tudósítása szerint a beszélgetésen egyébként még olyan állítások hangoztak el, hogy a jelenlegi magyar médiában van egy nemzeti-patrióta és egy nemzetközi oldal, utóbbi a kommunisták örököse. Schmidt szerint ők már nem baloldaliak, nem liberálisok, csak a külföldi érdekek kiszolgálói.

A történész arról is beszélt, hogy a legtöbb országban nem sikerült megoldani azt, amit a Fidesznek, azaz hogy szuverén, nemzeti érdekeket kiszolgáló médiát is ki tudjanak építeni. Németország féltékeny a jelenlegi magyar médiaviszonyokra, ahol Schmidt szerint kb. 50-50 százalék a nemzeti és a nemzetközi oldal megoszlása.

Nyitókép: Kovács Anikó / MTI

#Belföld#politika#schmidt mária#stefka istván#pesti srácok#Terror háza#rendszerváltás#újságírás#újságírók

Címlapról ajánljuk