Belföld

Hibrid forradalmat hirdetett Hadházy Ákos a közmédia épülete előtt

rtl.hurtl.hu

2022. november 4. 17:00

A független parlamenti képviselő a tüntetés végén arra kérte a résztvevőket, hogy élőlánccal vegyék blokád alá az MTVA Kunigunda úti székházát.

Az eredeti kezdési időpontnál kicsit később kezdődött el az MTVA budapesti, Kunigunda úti székháza előtt a Hadházy Ákos független parlamenti képviselő által meghirdetett, „A hazugsággyár blokádja” című tüntetés, amelynek célja a közmédia megnyitása az ellenzék, illetve a hetek óta tiltakozó diákok és tanárok előtt.

A kezdésre nagyjából 500-1000 ember gyűlhetett össze a csípős őszi hidegben és szemerkélő esőben a székház előtt, ahol Hadházy már október 28-a sátrazik, ahol többekkel készített interjút.

Dömsödi Gábor nyitotta meg a tüntetést, mint a rendezvény műsorvezetője, aki rögtön át is adta a szót Hadházynak. A képviselő megemlékezett az 1956-os forradalom november 4-i szovjet eltiprásának évfordulójáról, majd egyperces csendet kért.

Ezután Ungváry Krisztián történész szólalt fel. Elmondta, ma sokkal nehezebb felismerni a hazugságot, mint a kommunista diktatúra idején. Felidézte, hogy az is a hazugság egy formája, hogy a köztelevízióban Ungváryról beszéltek, miközben őt meg sem keresték. Ungváry szerint a közmédia az ukrajnai orosz tömeggyilkosságok helyett a brüsszeli szankciókat ekézi. 

Az agresszort támogató second hand háborús bűnösöknek nevezte többek között Georg Spöttlét és Nógrádi Györgyöt.

A magyar közmédia évek óta árulja el nem csak állampolgárait, hanem azt a szövetségi rendszert is, amelyhez minden magyar Szent István óta tartozni akar. A történész idézte Orbán Viktort, aki szerint a Nyugat árulta el az 1956-os forradalmat, pedig ez nem igaz. Most pedig arra kérik a Nyugatot, hogy Ukrajna feje felett kössenek békét az oroszokkal és hagyják cserben, árulják el az ukránokat.

A diáktüntetők képviseletében felszólalt Kalmár Lili, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik tanulója.

Nem elég, hogy több tízezren kimegyünk az utcára és egy értelmes választ nem kapunk, de még hazudnak is a megmozdulásainkról a médiában

– fogalmazott a diák, aki szerint hiába akarja úgy beállítani a közmédia, hogy irányítják őket, valójában nem rángatja őket senki dróton.

Kalmár Lili szerint a diákok csak az igazságra kíváncsiak, a hazugságokra nem.

A tüntető tömeg a beszédek egyik pontján a tüntetők elkezdték skandálni a közmédia épülete felé fordulva: Gyertek ki! Gyertek ki!

Poják Gábor egyetemi docens a színpadon elmondta, Papp Dániel, az MTVA hírhamisító igazgatója nem méltó a közmédia vezetésére és távozásra szólította fel.

A propagandista nem olyan, akit meg kell becsülni. A propaganda mindig rosszba visz és mindig tönkretesz egy társadalmat

– tette hozzá.

A Magyar Anyák nevében felszólaló Hajnal Edina beszéde során hangzott el először a tüntetők részéről a „Mocskos Fidesz!” -rigmus. Hajnal erőteljes beszédében félő hatalomról beszélt, akik remegő kisfiúként viselkednek.

Felszólalt a tüntetésen Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina is, aki arról beszélt, számos bizonyítéka van annak, hogy a magyar kormány Putyin pártján áll. A polgármester szerint elképzelhető, hogy a közmédia székházban is a NATO-ból és az EU-ból való magyar kilépés előkészítése zajlik.

Végül Hadházy Ákos is felszólalt, aki felolvasta a hírt, hogy az M1 Híradója beszámolt a közmédia épülete előtti tüntetésről, valamint beolvasták a pedagógusok és a diákok követeléseit is.

Hadházy szerint Magyarország már nem demokrácia, hiszen alig szerepelhetnek ellenzéki politikusok a közmédiában, miközben Orbán Viktor minden héten beszélhet a Kossuth Rádióban. A politikus szerint a kormány arra használja a közmédiát, hogy az emberek haragját a gazdasági válság miatt elfordítsa a kormány irányából.

Hadházy szerint el lehet érni nyomásgyakorlással, hogy a közmédia működése megváltozzon. A képviselő úgy véli, ha egy hibrid rezsimben élünk, akkor egy hibrid, de békés forradalommal lehet elérni a célokat, ami a szabad és tisztességes választások feltételeinek megteremtése. Ám nem lehet egy nap alatt eredményt elérni, hanem lépésről lépésre kell haladni a célig. A polgári engedetetlenségnek, a sztrájkoknak és a tüntetéseknek előbb-utóbb radikálisabbá kell válniuk, és kényelmetlenné kell tenniük a hétköznapokat és az állami gépezet működését.

A képviselő végül arra kérte a tüntetőket, hogy élőlánccal vegyék blokád alá az MTVA épületkomplexumát, pontosabban a teherbejáratot.

Nyitókép: MTVA

#Belföld#hadházy ákos#tüntetés#közmédia#mtva

Címlapról ajánljuk