Belföld

TGM a háborúról: Ha Ukrajnának nem küldenének nyugati fegyvereket, akkor Oroszország nem békét kötne, hanem megszállná Ukrajnát

rtl.hurtl.hu

2022. október 18. 9:35

Szerinte a nemzetközi társadalom nem képes békét teremteni, mert „a dilemma az, hogy hogyan lehet békére kényszeríteni valakit, aki nem akar békét”.

Interjút adott a Partizánnak Tamás Gáspár Miklós filozófus, amelyben többek között az orosz-ukrán háborúról, és a lehetséges békekötésről beszélt. Szerinte az a kérdés, hogy „hogyan lehetne békét teremteni Kelet-Európában anélkül, hogy az ukránokat kiirtanák és elnyomnák, hogyan lehet rászorítani a hadviselő feleket, hogy fejezzék be, de erre nem képes a jelenlegi nemzetközi társadalom és közösség”.

Dilemmának tartja, hogy hogyan lehetne békekötésre kényszeríteni valakit, aki nem akar békét. Úgy véli: „ha Ukrajnának nem küldenének nyugati fegyvereket, akkor Oroszország nem békét kötne, hanem megszállná Ukrajnát”.

Szerinte „a béke, szabadság és egyetértés egyszerűen nem szerepel a műsoron”.

Az interjúban még arról is beszélt: 

  • Ha az emberek a spekulációk ellenőrzését és a népi részvételt összekeverik az oltásellenességgel, az tűrhetetlen, Magyarország pedig ebben is különleges.
  • A baloldal 1989 óta rendkívül gyenge Magyarországon, „sok szamárságot hisz” és hajlamos arra, hogy „hatodrangú elméleti forrásokból tájékozódjon”.
  • Nem kell választani „két rettenetes, ellenszenves politikai berendezkedés között, mint az ukrán meg az orosz”, de el kell ismerni, hogy Oroszország az agresszor.
  • Azokra a kritikákra, amik szerint a transzmozgalom aláássa a nők önrendelkezési lehetőségeit, azt mondta: „Jó, hát őrültekről most ne beszéljünk!”
  • Viszont úgy gondolja, hogy az identitáspolitikában az emberek hajlamosak bizonyos túlzásokra.

A teljes beszélgetést a Spotify-on lehet meghallgatni:


Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Belföld#Tamás Gáspár Miklós#ukrajna#háború#oltás#oroszország#baloldal

Címlapról ajánljuk