Belföld

Pécsen is sztrájkba léptek a kukások

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. október 6. 14:38

Baranya vármegye főispánját is értesítette a munkabeszüntetést jogszerűtlennek tartó polgármester.

Pécsen is leállt sztrájk miatt a szemétszállítás. A város polgármestere Facebook-oldalán közölte, hogy az önkormányzati Biokom Nkft. 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. Péterffy Attila ezt jogszerűtlennek tartja.

A városvezető szerint a sztrájkolók követelése a valóságtól elrugaszkodott: 80 százalékot meghaladó béremelést várnak az önkormányzattól. Ehhez hozzátette, hogy a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg, és ez évek óta változatlan. Az állami szolgáltatótól az erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót sem kapta meg a városi cég.

Péterffy Attila a katasztrófavédelemhez fordult, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására, ilyen esetekben a közegészségügyi kockázat mérséklése az ő kötelességük.

Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem

– tette hozzá a polgármester, aki kijelentette: elítéli „az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat”. Jelezte, ha a sztrájkolók kijelölnek egy delegációt, a városvezetés tárgyal velük, első lépésként a munkabeszüntetés jogszerűvé alakításáról és az elégséges szolgáltatás szintjéről, majd az ésszerű bérigényekről.

Frissítés: A polgármester közlése szerint tárgyalásba kezdenek a dolgozókkal, így pénteken újraindul a hulladékszállítás a városban.


Budapesten is sztrájkolnak (pontosabban nem hajlandók kimenni a telepről az előírásoknak nem teljesen megfelelő kocsikkal, ilyen viszont egy sincs) a hulladékszállítók, a főváros az állami kukaholdingtól várja, hogy rendezze tartozásait, amiből rendezhetik a dolgozók bérét.

Nyitókép (archív): MTI/Sóki Tamás

#Belföld#sztrájk#szemétszállítás#pécs

Címlapról ajánljuk