Belföld

Vizsgálja az adatvédelmi hatóság, hogy a kerepesi polgármester megosztotta a HÉV-megállóban maszturbáló férfiról készült felvételt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 20:40

Hozzáférnie se lett volna szabad.

Vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság amiatt, hogy a kerepesi polgármester nyilvánosságra hozta egy térfigyelő kamera felvételét, amelyen egy férfi maszturbál a szilasligeti HÉV-megállóban – tudta meg a Telex a hivataltól.

A portál kereste Gyuricza Lászlót is, arról érdeklődve, hogy hogyan jutott hozzá a térfigyelő kamera felvételéhez, illetve melyik jogvédő szervezet és mivel fenyegette meg (ahogyan videójában állította), de a polgármester nem válaszolt.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt írta a Telexnek, hogy a települési polgármesternek nincs dolga a térfigyelő kamerák felvételeivel, azok nem az ő hatáskörébe tartoznak. A közterület-felügyeletről szóló törvény alapján ugyanis a kamerák üzemeltetését, a képek megfigyelését vagy a felvételek kimentését a közterület-felügyelet, a jegyző, vagy a képviselő-testületi döntés alapján kijelölt köztisztviselő végezheti. A törvény azt is meghatározza, hogy milyen célból, milyen eljárás keretében lehet a felvételeket felhasználni.

A Telex cikke leszögezi, hogy természetesen senki nem maszturbálhat nyilvánosan, mert az a büntető törvénykönyv szerint szeméremsértés, két év börtön is járhat érte. A portál jogásza, Bodrogi Bea ehhez azt is hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a bűncselekmény üldözése nem tartozik a közhatalmat gyakorló szerv, vagy személy hatáskörébe, így ha például egy polgármester kezébe bűncselekményt tartalmazó felvétel kerül, akkor azt kötelessége átadni a rendőrségnek.

A jogász szerint a körözött személyek képeit, vagy bármilyen olyan információt, ami a beazonosításukat szolgálja, a rendőrség a saját oldalán nyilvánosságra hozhatja, hiszen közérdek, hogy a bűncselekményt elkövető személyt a hatóság megtalálja. Más személy azonban, így a polgármester vagy a sajtó is, csak a rendőrség által közzétett adatot hozhatja nyilvánosságra.

A cikk arra is kitér, hogy amióta létezik állami igazságszolgáltatás, az önbíráskodó, önkényes lépéseket nem támogatják a hatóságok, egyes emberek azonban azért érezhetik ezt helyénvalónak, mert nem bíznak abban, hogy a rendőrség időben, hatékonyan és jól jár el.

#Belföld#gyuricza lászló#kerepes#maszturbálás#naih

Címlapról ajánljuk