Belföld

Nem tudnak megélni a közalkalmazottak, Rogán Antaltól, Pintér Sándortól és Palkovics Lászlótól kér segítséget az MKKSZ

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 11:30

Van olyan ágazat, ahol a dolgozók 80 százaléka nettó 178-200 ezer forintot keres.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek küldött levelet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), vette észre a Hvg.hu.

A szakszervezet azt írja, hogy a levél a képviseleti körükbe tartozó kormánytisztviselők (központi és területi közigazgatás), önkormányzati köztisztviselők, szociális ágazati dolgozók, kulturális területen dolgozók, valamint védőnők részéről – munkahelyi kollektívák, és egyéni munkavállalók – hozzájuk érkezett jelzések alapján íródott.

A dolgozók igényét tolmácsolva kérem, hogy Önök tegyenek intézkedéseket a kereseti pozíciók, illetve az általános megélhetési feltételek javítása érdekében

– fogalmaz Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

A levélben kitérnek rá, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) júliusi tárgyalásán az OKÉT Munkavállalói Oldala (OKÉT MVO) egységes álláspontként közölte a közszolgálati dolgozók jogos igényét. Az OKÉT MVO szükségesnek tartotta azt, hogy – ez év elején kialakult bérpozíciók megőrzése céljából – 2022. július 1-jétől a közszolgálatban dolgozók számára (jogállástól függetlenül) 20 százalékos mértékű, az inflációt ellentételező általános keresetnövekedést biztosítson a kormány, ám erre az igényre, írják, még nem kaptak választ.

Az azóta eltelt időszakban meghozott kormányzati intézkedések viszont tovább rontották a közszolgálati dolgozók reálkereseti helyzetét

– fogalmaznak. Hozzáteszik: ismeretes a rezsi díjak növekedése (villany, gáz, tüzelő) és az ennek következtében is meglóduló infláció, valamint minden fogyasztási termék – kiemelten az élelmiszerek – árának jelentős növekedése. 


Az MKKSZ szerint a közszolgálati dolgozók általában alacsony nettó keresete (van olyan ágazat, ahol a dolgozók 80 százaléka nettó 178-200 ezer forintot keres) már most is kevés a tisztességes megélhetéshez.

Ezt az egyébként is rossz helyzetet a kritikus válság (rezsi, üzemanyag, infláció, elszabadult árak) az elviselhetetlenségig ronthatja, ezért kell legalább a 20 százalékos mértékű kereseti korrekció visszamenőleg július 1-ei hatállyal. A megélhetéshez szükséges keresetről a közszolgálati dolgozók esetében a kormánynak kell gondoskodnia

– írja a szakszervezet.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

Címlapról ajánljuk