Belföld

A rendőrség megtiltotta, nem tüntethetnek a gazdák traktoraikkal Budapest belvárosában augusztus 20-án

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 19. 18:50

A Dózsa György úton lehet tüntetni, de aki rakpartot, hidat akar foglalni mezőgazdasági gépével, az ellen határozottan fellépnek.

 

A rendőrség másodjára is megtiltotta, hogy augusztus 20-ától traktorokkal foglalják el többek között a fővárosi ünnepi helyszíneket, rakpartokat és a Duna-hidakat.

A rendőrség pénteken „A véleménynyilvánítás szabad, Budapest megbénítása továbbra sem” címmel adott ki közleményt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a tüntetés szervezője újra bejelentette augusztus 20-ától 31-ig tervezett fővárosi gyűlését.

A BRFK viszont ismét „előíró-korlátozó” határozatot hozott, amelynek értelmében továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni vagy traktorokkal a rakpartokat elfoglalni.

Szabó Bálint korábbi független szegedi önkormányzati képviselő, az országos gazdatüntetés szervezője, csaknem 1800 gazdát vár traktorokkal augusztus 20-ra Budapestre. A szervező annak ellenére is a rakpartokra és a Belvárosba vonulna, hogy a rendőrség máshol jelölte ki a demonstráció helyszínét.

A rendőrség engedélye szerint a résztvevők a Dózsa György út két külső forgalmi sávján gyakorolhatják gyülekezési jogukat, illetve a közlekedési szabályok betartásával vonulhatnak a helyszínekre. „A gyűlés szervezőjének nyilatkozataival szemben továbbra is tilos traktorokkal Budapest belvárosába vonulni, traktorokkal rakpartokat, hidakat elfoglalni” – nyomatékosította a rendőrség a pénteki közleményben.

Felhívták a figyelmet, hogy 

a rendőrség a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fog lépni. 

A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan.

„A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak aránytalan mértékű csorbítását” – fogalmazott a BRFK.

Szabó Bálint szerint a rendőrség és a kormányzat el akarja lehetetleníteni a gazdatüntetést, de ők nem hátrálnak meg, az eredeti terv szerint vonulnak majd a traktorokkal Budapest belvárosában, hogy augusztus 31-ig elfoglalják a budai és a pesti alsó rakpartot.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#augusztus 20#gazdatüntetés#traktoros tüntetés#rendőrség#demonstráció#tiltás

Címlapról ajánljuk