Belföld

Európának és haza üzent Orbán az amerikai konzervatívok konferenciáján való felszólalásával

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. augusztus 7. 14:53

Miért fontos a magyar miniszterelnöknek, hogy felszólalhat a CPAC-en, a legnagyobb konzervatív amerikai dzsemborin? És miért fontos a szervezetnek, hogy Orbán Viktor ott volt. Fontos egyáltalán? Az RTL Híradónak Feledy Botond külpolitikai szakértő segített válaszokat találni a kérdésekre.

Mi a jelentősége a CPAC-nek?

A CPAC mögött az egyik legnagyobb konzervatív amerikai lobbiszervezet, az Amerikai Konzervatív Unió áll, ami egy több évtizedes hagyománnyal és növekvő számú taggal rendelkező szervezet. Az éves konferenciája meghatározó az amerikai politika tematizálásában, komoly jelentősége van tehát az amerikai belpolitikában. Az viszont fordulat, hogy erre külföldi vezetőket meghívnak, ez valószínűleg azért van, mert a nemzetközi politikában is valamilyen súlyt akarnak adni a CPAC-nek.

A májusban Magyarországon tartott CPAC konferencia is ebbe a fordulatba illeszkedik?

A magyar miniszterelnök és a magyar lobbi sikere az, hogy ez a kapcsolat létrejött. Ez részben szól arról, hogy milyen a magyar-amerikai kapcsolat, de legalább ekkora részben arról is szólt, hogy Orbán Viktor készül a 2024-es Európai Parlamenti választásokra, ahol immár egy olyan európai vezetőként tud megmutatkozni akit az Egyesült Államokban is fogadtak a politikai konzervatívok egyik legerősebb szekértáborában.

Hova pozicionálta magát ezzel a fellépéssel Orbán Viktor?

Az egyik legfontosabb magyar szempont az, hogy az európai erőtérben is segítheti az Európai Néppárttól jobbra álló kisebb, radikális jobboldali pártok összefogását az, hogy a magyar miniszterelnök egy ilyen rendezvényen már felszólalt két évvel az európai parlamenti választások előtt. Ez a  Fidesz európai parlamenti delegációjának jövőbeli pozícióit is erősítheti az EP-választás utáni frakcióalakításon. A másik oldalról pedig belpolitikai szempontból hasznos, hiszen ez is tematizál, ahogy a tusványosi beszéd is tematizált. Addig is kevesebb szó esik olyan földi kihívásokról, mint az infláció vagy a rezsi.

Ezzel Orbán Viktor a saját politikai brandjét építi?

Orbán Viktor a brandjét úgy tudja építeni – ez egy kicsit paradox, de működik –, hogy egészen az Egyesült Államokba elmegy azért, hogy Európában komolyabban vegyék. Tulajdonképpen ezt csinálta a keleti nyitással vagy az orosz-magyar kapcsolatokkal is, ezzel próbál az európai politikai mezőnyben versenyelőnyhöz jutni.

Beválik ez a taktika?

A gazdasági környezet biztos segíteni fogja az Európai Néppárttól jobbra álló pártok népszerűségének növekedését és az is biztos, hogy a magyar miniszterelnök a legrégebben szolgáló miniszterelnök most az Európai Unió tanácsában, tehát sok dolog van, ami segíti őt abban, hogy ez működjön. Van azonban néhány olyan belső adottsága ennek a jobboldali európai tábornak, amely alapvetően nagyon mély árkokat is teremt ezek között a pártok között. Vannak olyan kérdések, amelyben gyakorlatilag az országaik közötti kulturális különbségek miatt nem tudnak megegyezni.

Kinek volt fontosabb Orbán Viktor fellépése, saját magának vagy az amerikai konzervatívoknak? Utóbbiaknak egyáltalán fontos volt, hogy a magyar miniszterelnök ott fellépjen?

Ez a szereplés egyértelműen Orbán Viktornak volt fontosabb, hiszen őt tünteti fel egy, az ország súlyához képest is óriási konzervatív rendezvényen pozitív fényben. A CPAC számára ez igazából nem akkora történet. Ez egy sok napos program, sokan felszólalnak, egyébként volt elnökök is fel szoktak szólalni, tehát ebben egy külföldi meghívott inkább csak színfoltnak számít, mintsem hogy egy politikai szövetség megköttetett volna.

Nyitókép: Dylan Hollingsworth/Bloomberg via Getty Images

#Belföld#orbán viktor

Címlapról ajánljuk