Belföld

Drámai videóval kezdődik a szerződéses határvadászok toborzása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 15. 13:19

A rendőrség elmondta, hogy mik a jelentkezés feltételei és a várható szolgálati feladatok.

Pénteken sajtótájékoztatón számolt be a rendőrség a szerződéses határvadászok toborzásának megkezdéséről, a jelentkezési feltételekről, a felvételi eljárásról, a védendő határszakaszokról és a várható szolgálati feladatokról.

A kormány július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról. Első ütemben összesen 2200 fő szerződéses határvadászt szeretnének felvenni az újonnan fölállított megyei határvadász századok állományába. A toborzáshoz az alábbi videóval csinálnak kedvet:


A rendőrség tájékoztatása szerint az alábbi feltételekkel lehet valaki szerződéses határvadász:

  • magyar állampolgárság,
  • 18-55 közötti életév,
  • büntetlen előélet,
  • cselekvőképesség,
  • legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvány,
  • egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasság.

A felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségi vizsgálatok zajlanak majd. A folyamat életvitel-ellenőrzéssel zárul, a Nemzeti Védelmi Szolgálat így szűri ki a szolgálatra alkalmatlan jelentkezőket.

Hol teljesítenek majd szolgálatot a szerződéses határvadászok?

Magyarország schengeni külső határszakaszán – elsősorban szerb-magyar illetve a magyar–szerb–román hármashatár térségében. Ennek megfelelően a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezrede öt megyébe hirdet felvételt:

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg

A szerződés 3 évre szól, ami egyszer további 3 évre meghosszabbítható. A szerződéses határvadász illetményén felül szolgálati, idegennyelv-tudási, éjszakai, valamint készenléti pótlékokra és cafeteria-juttatásra is jogosult lesz, közölte a rendőrség.

A jogviszony határozott idejű szerződéssel jön létre 3 év időtartamra, amely további három évre egy alkalommal meghosszabbítható.

Mi a feladat?

A leendő határvadászok a határ mentén járőröznek majd, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz.

A szerződéses határvadász feladatai:

  • az államhatár őrzése,
  • felderítés,
  • az államhatár jogellenes átlépésének megszakítása,
  • az államhatár rendjét közvetlenül veszélyeztető konfliktushelyzet és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések megtétele.

A szerződéses határvadászok egy 160 órás képzés sikeres elvégzése után léphetnek szolgálatba. A képzés során a jelentkezők elsajátítják a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti ismereteket, valamint azok gyakorlati alkalmazását, megismerkednek az államhatár védelméhez kapcsolódó és a Schengeni határ-ellenőrzési kódexben foglalt rendelkezésekkel is. A képzés végén írásbeli és gyakorlati vizsgát tesznek.

Nyitókép: PoliceHungary / YouTube

#Belföld#rendőrség#határvadász#toborzás

Címlapról ajánljuk