Belföld

Közeleg a nyári kovidhullám, érdemes maszkot viselni beltéren

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 9. 8:45

Az új vírusvariánsok miatt szinte biztos, hogy hozzánk is elér a világjárvány nyári hulláma, mondta Kemenesi Gábor virológus a 24.hu-nak. 

Újra felfutóban vannak Magyarországon is koronavírus-járvány adatai: egyre több az új fertőzött, a kormányzat heti 3-4 ezer új koronavírus-fertőzöttről számol be, miközben a vírus szennyvízben mért koncentrációja a legtöbb magyar nagyvárosban stagnál vagy nő.

Nyugat-Európában az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) két új variánsa, az Omikron BA.4 és BA.5 terjed, ami nagyban köszönhető annak, hogy tavasszal a legtöbb országban enyhítettek a korlátozásokon, vagy teljesen el is törölték azokat, ahogy történt az Magyarországon is.

A világjávány első két évének tapasztalata szerint a vírus aktivitása nyáron csökkent, a fő fertőzéshullámok ősztől tavaszig pusztítottak. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy idén merőben más lehet a helyzet, Portugáliában például már javában tombol az új, nyári hullám.

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma

– mondta Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a 24.hu-nak.

Kemenesi szerint már Magyarországon is az Omikron BA.4 és BA.5 variánsok dominálnak, ezek okozzák az esetszámok növekedését.  A virológus felhívta a figyelmet arra, hogy az első fertőzésgyanús tüneteknél – fejfájás, láz – érdemes háziorvoshoz fordulni, gyorstesztet végezni és önkéntes karanténba vonulni.

A védőoltások továbbra is fontos szerepet játszanak a vírus elleni harcban, de mivel az új variánsok fertőzőképesebbnek látszanak mint az eredeti omikron, fontos lenne a maszk viselése is, legalább beltéren, ahol nagyobb eséllyel terjed a vírus.

Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani

– javasolta Kemenesi Gábor.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#koronavírus-járvány#kemenesi gábor#nyári hullám#covid-19

Címlapról ajánljuk