Belföld

Orbán Viktor tisztelettel köszöntötte a Mi Hazánk elnökét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 27. 19:55

Orbán Viktort kérdezték az azonnali kérdések órájában hétfőn. Kiderült, hogy amíg „nem áll be Gyurcsány Ferenc hóna alá”, addig a Mi Hazánkkal együtt tud működni a kormánypárt.

Az Országgyűlés hétfői rendkívüli plenáris ülésén a kormányfő válaszolt a képviselők kérdéseire. A 2023-as költségvetés vitája előtt, az azonnali kérdések órájában a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a Mi Hazánk is kérdésekkel fordult Orbán Viktorhoz. Mint a 444 összefoglalójából kiderül, két említésre méltó válasz hangzott el a feltett kérdésekre.

Fekete-Győr András, a Momentum képviselője azt kérdezte, van-e olyan szándéka Orbán Viktornak, hogy „megalomán olimpiai beruházásokra költse a magyarok pénzét?”.

Ma egy gazdasági válság kellős közepén vagyunk, emiatt önök 2000 milliárd forintot vesznek ki az emberek zsebéből. Ez megszorítás. A megemelt árakkal végül az emberekkel fizettetik meg a büntetőadókat. Erre a MOB közli, hogy a 2030-as olimpiát megpályázni erkölcsi kötelesség... a '36-os olimpiát megpályázni erkölcsi kötelesség? Nem inkább a tanárok, az ápolók és a rendőrök fizetésemelése lenne az, miniszterelnök úr?

Bár a Momentum politikusa gyorsan javította magát (2030-ban téli olimpia lesz, Magyarország legközelebb a 2036-os nyári játékok megrendezésére pályázhat), Orbán Viktor kioktatta a téli és nyári olimpiai játékok rendezési ciklusairól.

„Szeretnék az ön segítségére sietni. Ugye úgy kell kiszámolni, hogy melyik évben van olimpia, hogy el kell osztani néggyel. Ugye 30-ban nem lesz. Tehát az a vád, hogy mi a 30-as olimpiára pályáznánk azért sem lehetséges, mert tudja, olyan nincsen. Ha esetleg ezen túl még elmélyedne a tárgyban, azt is olvashatná, hogy a 32-es olimpiának is van már rendezője. Tehát 30-ban nincs olimpia, tisztelt elnök úr, vegyük sorba. Nincs olimpia, 32-ben már el van ígérve, van rendezője." 

Tehát legközelebb majd a 36-osról beszélhetünk. E tekintetben majd szívesen állok a rendelkezésére, ha akkor még ön is itt lesz velem együtt.

 

A 2036-os nyári olimpia rendezési jogáról valamikor 2025 és 2029 között dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a beadott pályázatok elbírálása után.

Keresi a hangját

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke nem kérdezett, inkább 

kifejezte örömét, hogy a megyéket újra vármegyéknek hívják, a kormánymegbízottakat pedig főispánnak. 

Ugyanakkor azt javasolta, hogy a történeti magyar alkotmányról is beszéljenek, és ne pártprivilégiumént kezeljék azt. Üdvözölte, hogy a kormány megfogadta a javaslatukat a különadókról, rosszallását fejezte ki viszont amiatt, hogy a koronavírus-járvány fő haszonélvezői nem a különadóval sújtott légitársaságok voltak, hanem a kaszinók és a digitális multik.

Orbán Viktor a Fekete-Győr Andrással szemben megütött kioktató hangnem helyett a kölcsönös tisztelet jegyében válaszolt Toroczkainak:

Ez is egy új kezdet. Kevés olyan ember van, akivel még nem vitatkoztam itt a parlamentben. Tisztelettel köszöntöm közöttük önt most. Keresem a hangom. Majd meglátjuk, hogy lesz. Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. 

A miniszterelnök szerint csak akkor nem tudja a Mi Hazánk ellenzéki szerepét tiszteletben tartani, 

ha úgy végzik, mint ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá szabad demokratikus levegőt szippantani. Abban az esetben sajnos az együttműködés lehetőségei ennek megfelelően korlátozottak lesznek. 

Hogy lesz-e együttműködés a két párt között, arról Orbán így fogalmazott:

éljünk azzal a gyanúperrel, hogy hátha bizonyos kérdésekben értelmesen is tudunk egymással beszélni.


Az RTL Híradó tudósítása a plenáris ülésről alább látható:


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#orbán viktor#országgyűlés#parlament#fekete-győr andrás#toroczkai lászló

Címlapról ajánljuk