Belföld

Egyetlen ponton múlt: a Spirit FM kapta meg a Klubrádió frekvenciáját

Dévai LászlóDévai László

2022. június 17. 19:14

A Budapest FM 92,9 frekvenciát végleg elvesztette a Klubrádió, online folytatják.

A Budapest FM 92,9 frekvencia korábban a Klubrádióé volt, csakhogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2020. szeptemberben jelezte, hogy jogsértések miatt nem hosszabbítják meg a jogosultságot. A frekvenciára kiírt pályázatot végül az ATV-hez tartozó Spirit FM nyerte meg. Mindössze egyetlen ponttal győzték le a Klubrádiót – írja a 444.hu.

Az ügyben az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást indított a magyar kormány ellen az egyenlő bánásmód megsértése miatt, de még nem született döntés.

A frekvenciáért kiírt pályázaton hárman indultak, de az első körben rögtön ketten elbuktak, így az egyetlen érvényes pályázó a Klubrádió maradt. A Médiatanács hiába fogadta be elsőre a pályázatot, végül úgy döntöttek 2021. márciusban, hogy kizárják Klubrádiót is, mivel a rádió

gazdasági működését nem tartották megalapozottnak, és a műsorstruktúrában is találtak hibákat, például volt olyan műsorterv is, aminek az ismétlése időben eltért volna az eredeti adás idejétől.

A döntést megtámadta a Klubrádió, de a Kúria ellenük hozott ítéletet. Az újabb kiírásra már csak ketten pályáztak a Spirit FM és a Klubrádió. A Médiahatóság keddi döntése szerint a Spirit FM kapja meg frekvenciát, méghozzá 10 évre. 

A magas szakmai színvonalú pályázatokat a Médiatanács szinte valamennyi értékelési kategóriában maximális pontszámmal jutalmazta. A Közösségi Rádiózásért Egyesület a kevesebb műsorismétlésnek köszönhetően végül előnybe került versenytársával szemben és összesen 48 pontot szerezve – a Klubrádió Zrt. 47 pontja ellenében – tíz évre elnyerte a frekvencia használati jogát.

– olvasható a médiatanács közleményében.

Arató András, a Klubrádió vezetője a Média1-nek elmondta, hogy a Spirit FM egy

a frekvenciájukat bitorló entitás, a Médiatanács pedig intézményesített frekvenciafosztást végez.

Arató elmondta, hogy nem terveznek elindulni újabb pályázaton, mert nem lenne értelme, hogy elinduljanak, amíg ez a rendszer van, így inkább online folytatják tovább.

Nyitókép: MTI Fotó / Kovács Tamás

#Belföld#klubrádió#spirit fm#médiatanács#médiahatóság#frekvencia

Címlapról ajánljuk