Belföld

Orbán Viktor az ország egész területére szabad mozgást adott a NATO-nak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 16:12

A kedd este megjelent Magyar Közlöny utolsó előtti oldalán jelent meg a kormányhatározat, ami alapján a NATO egységek bárhova mehetnek Magyarországon belül.

Mindenféle feltűnés nélkül változtatott korábbi álláspontján a magyar kormány a NATO magyarországi mozgásterével kapcsolatban, szúrta ki az Mfor.

Az Ukrajna elleni orosz háború első heteiben az Orbán-kormány határozatban döntött arról, hogy milyen keretek közt engedi Magyarország területén az észak-atlanti katonai szövetség háborúval kapcsolatos tevékenységét. Az „ukrajnai válsággal összefüggő csapatmozgásokról és egyes kapcsolódó feladatokról szóló” 2022. március 7-én kiadott 1120/2022. kormányhatározat mindössze arra adott engedélyt, hogy a NATO alakulatok áthaladjanak Magyarország területén szárazföldi vagy légi úton, ezen kívül pedig engedélyezte, hogy a Dunántúlra a NATO fegyveres egységeket telepítsen.

Az új, Orbán Viktor által saját kezűleg jegyzett 1294/2022. (VI. 14.) kormányhatározat szerint a kormány valamilyen okból változtatott korlátozó álláspontján: a kedd este megjelent Magyar Közlöny utolsó előtti oldalán olvasható jogszabály annyiban módosítja a márciusi határozatot, hogy kikerült belőle a Dunántúl.

Orbán titokban az ország egész területére szabad mozgást adott a NATO-nak
Magyar Közlöny 2022. évi 97. szám

Az indoklás nélkül megjelent változtatás alapján a kormány engedélyezi a NATO fegyveres alakulatainak

Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, valamint szükség szerint Magyarországra történő települését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon történő részvételt is.

A kormányhatározat azt továbbra is tiltja, hogy Ukrajnába közvetlenül az ország területén és legterén át szállítsanak fegyvert.

Nyitókép: a NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében Litvániában szolgáló német katonák Olaf Scholz német kancellár érkezésére várnak a Vilniustól 60 km-re északra lévő gyakorlótéren, Pabradéban 2022. június 7-én Fotó: Mindaugas Kulbis / AP / MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#nato#orbán viktor

Címlapról ajánljuk