Belföld

A parlamenti pártok támogatását is megnyirbálná a Fidesz, az ellenzéktől többet vennének el

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 14. 17:31

Kocsis Máté kedden bejelentette, hogy az ellenzéki pártok összesen hárommilliárd, a Fidesz és KDNP kétmilliárd forinttal kapnának kevesebbet. 

Megnyirbálná a parlamenti pártok frakcióinak járó pénzeket a Fidesz, a Fidesz ennek érdekében törvénymódosítást kezdeményez, közölte Kocsis Máté kedden egy háttérbeszélgetésen.

Kocsis Máté visszautalt május 27-i facebook-posztjára, amiben azt írta, hogy a rezsivédelmi alaphoz

hozzá kell járulniuk a pártoknak is legalább azzal a három milliárd forinttal, amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években.

Kocsis Máté elmondta, hogy számításaik szerint az ellenzéki pártok frakciói a mostani négyéves parlamenti ciklus alatt 6 milliárd forinttal többet kapnának összesen, mint a 2018-2022-es ciklusban. Ennek oka, hogy a 2022. május 2-án megalakult országgyűlésben hét ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Mi Hazánk, LMP) tudott frakciót alakítani, míg az előző ciklusban csak öt ellenzéki frakció (Jobbik, DK, LMP,  MSZP, Párbeszéd), működött a parlamentben.

Az ATV beszámolója szerint az ellenzéki pártok frakciói összesen 3 milliárddal, míg a kormánypárti frakciók 2 milliárddal kevesebb költségvetési támogatást kapnának az előttük álló négy évben a Fidesz törvénymódosító javaslata alapján.

Az áprilisi választás után megalakult új parlamentben egyébként az ellenzéki pártok (beleértve a Mi Hazánkat is) ebben az évben összesen 5,252 milliárd forintos támogatást kapnak, míg a Fidesz 7,1, a KDNP pedig 1,3 milliárdot, azaz összesen 8,4 milliárdot.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (balra) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője aláírja az országgyűlési képviselői esküokmányt az Országgyűlés Irodaházában 2022. április 28-án – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#kocsis máté#fidesz#parlament#frakció#párt#támogatás

Címlapról ajánljuk