Belföld

Rogán Antal az ukránoknak kiosztott lőfegyverek és a háborús propaganda miatt aggódik

Dévai LászlóDévai László

2022. május 18. 16:16

A nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán arról is beszélt, hogy a magyar titkosszolgálatok fel fognak lépni azok ellen, akik bele akarják sodorni Magyarországot a háborúba.

Rogán Antal az új Orbán-kormányban többek között megkapta a polgári titkosszolgálatok irányítását is. Rogán a nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán azt mondta, hogy világos elvárásai lesznek a magyar titkosszolgálatok felé – írja tudósításában a 444.hu.

A „háborús propaganda”

Rogán Antal szerint az ezentúl a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó polgári titkosszolgálatoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy Magyarország semmilyen módon ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba.

Minden olyan háborús propagandát, ami veszélyezteti Magyarország biztonságát, azt azonosítsanak, tárjanak fel és lépjenek fel ellene. Ne engedjék, hogy bármilyen provokációval az országot belekeverjék a háborúba.

– mondta Rogán, aki szerint nem fogják megengedni, hogy egyesek bármilyen információval vagy propagandával azt a hazug látszatot keltsék, hogy egyébként olyan politikát kellene a kormánynak folytatnia, aminek a végén „a magyar emberek fizetnék meg a háború árát”.

A miniszter azt is elvárja, hogy a szolgálatok kiderítsék: kik és miért végeznek ilyen tevékenységet.

Az elvárások kapcsán azt mondta, hogy ez volt a magyarok döntése április 3-án.

Kiosztott fegyverek

Rogán szerint bár egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz vége a háborúnak, de érdemes már most elkezdeni készülni azokra az időkre is, ha már nem lesz aktív a konfliktus. 

Több tízezer kiosztott lőfegyver van, amiből várhatóan jut a szervezett bűnözői csoportoknak is.

– utalt ezzel az Ukrajnának nyugatról küldött katonai segítségre.

A nemzetbiztonsági szolgálatok múltjáról Rogán azt mondta, a szervezetek munkájára 2010 után volt igazán nagy szükség a Belügyminisztériumban, mert ahogy ő mondja:

helyre kellett állítani a közbiztonságot.

Szerint ez a helyzet mostanra megváltozott, mivel mára Magyarország lett Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Budapest pedig Európa talán legbiztonságosabb városa

– mondta Rogán.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője visszakanyarodik a háborúhoz: szerinte a következő évtizedben a háború jelenti majd a legnagyobb veszélyt Magyarországra. Elmondása szerint az orosz-ukrán háború egyszerre veszélyezteti a magyar emberek fizikai biztonságát, energiabiztonságát és anyagi biztonságát. Rogán szerint azért, hogy meg tudják védeni a magyarokat, át kellett alakítani az egész kormányzati szerkezetet.

Védelmi Tanács Orbán Viktor vezetésével

Rogán elmondása szerint nem lesz szükség az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal összevonására, ugyanakkor elmondta, hogy a kormány létre fog hozni egy Védelmi Tanácsot, amit a miniszterelnök fog vezetni. Emellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda is új feladatkörökkel bővül: ez lesz a miniszterelnök kizárólagos szervezete, de ide fog tartozni

  • a kormányiroda
  • a miniszterelnöki programiroda
  • a kommunikációs feladatok
  • az általános politikai koordináció
  • a turizmus
  • a digitális fejlesztés
  • a Nemzeti Kommunikációs Hivatal
  • a koncessziós iroda
  • a Nemzeti Filmintézet
  • a mozgóképes kultúra
  • a Központi Statisztikai Hivatal felügyelete
  • az elektromos hírközlés
  • és a médiaszabályozás is.

Rogán a meghallgatás után újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Oroszországot tartja a háború felelősének és hogy Magyarország több, nem nyilvános módon is segíti Ukrajnát. A korrupció elleni harcért is felelős Rogán jobbkezét, Nagy Ádámot a Völner–Schadl-ügy nyomozati iratai hozták összefüggésbe egyetemi vizsgacsalásokkal. E kapcsán Rogán azt mondta kamerák előtt, hogy Nagy Ádám továbbra is a munkatársa.

Nyitókép: Rogán Antal – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#rogán antal#nemzetbiztonsági bizottság#polgári titkosszolgálat#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#háború#propaganda

Címlapról ajánljuk