belföld

Foreign Policy: Orbán Viktor populista törekvéseinek keresztbe tett a háború

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 10:00

Ugyanakkor a miniszterelnök reménykedhet abban, hogy a háború gazdasági hatásai újra elhozzák a populizmus erősödését.

Orbán Viktor nemzetközi populista törekvéseit akadályozza az Ukrajna elleni orosz támadás, állapította meg cikkében a Foreign Policy. A portál szerint a háború éket vert a magyar kormány és térségbeli szövetségesei, a csehek, a lengyelek és a szlovákok közé is.

A cikk azt állítja, hogy amikor a Visegrádi Négyek többi tagállamában is populista kormányok kerültek hatalomra az európai adósságválság és a növekvő bevándorlás közepette, Orbán Viktor a szövetséget az EU bomlasztására vetette be. Az elmúlt két évben azonban a kiábrándult cseh és szlovák választók elküldték populista vezetőiket, múlt hónapban pedig a magyar kormányfő egyik legfontosabb szövetségese, Janez Jansa szlovén miniszterelnök is elbukta a választást.

Miközben Orbán Viktor Vlagyimir Putyin legfontosabb szövetségese az Európai Unióban, a lengyel kormány Oroszország egyik leghangosabb ellenfele. Ezeket a különbségeket a V4-ben évekig félre tudták tenni, a háborús helyzetben azonban Csehország, Lengyelország és Szlovákia Ukrajna megsegítésének élére állt, Magyarország pedig az uniós szankciókat blokkolja. Az ellentét miatt a regionális szövetségesek március végén a visegrádi országok védelmi minisztereinek budapesti találkozóját is lemondták.

Egy névtelenséget kérő cseh kormányzati forrás a Foreign Policynak úgy fogalmazott, hogy „a V4 soha nem jelentett sokat”, de a régió ezután még inkább Németország felé fordul, ami mindannyiuk legfontosabb partnere. Mások szerint a többi regionális együttműködés erősödik fel, így a slavkovi hármak (Ausztria, Csehország és Szlovákia), vagy a regionális infrastruktúra fejlesztését célzó Három Tenger Kezdeményezés, amelynek 12 közép- és kelet-európai tagja közt hazánk is jelen van.

A cikk szerint az Európai Unió igyekszik kihasználni az ellentéteket, és meggyőzni a lengyel politika első számú vezetőjét, Jarosław Kaczyńskit, hogy szakítson Orbánnal. Míg a Fidesz újraválasztása után két nappal jogállamisági eljárást jelentettek be hazánk ellen, ugyanezt nem kezdeményezték Lengyelország ellen.

Orbán Viktor mindezek következtében a nyugat-balkáni EU-tagjelöltekre összpontosíthat, és reménykedhet abban is, hogy a háború gazdasági hatása, illetve az, hogy a szomszédos országokban nagyszámú menekültről kell gondoskodni, újra elhozhatja a populisták erősödését.

Nyitókép: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

#belföld#orbán viktor#populizmus#v4#orosz-ukrán háború#európai unió

Címlapról ajánljuk