Belföld

Müller Cecília 3,6 millió forintos „motivációs elismerést” kapott

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. május 11. 9:55

Az augusztus óta megítélt bruttó összeggel együtt az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány kirobbanása óta már 9,6 millió forintot kapott ezen a jogcímen – értesült az rtl.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ dolgozóinak az elmúlt hónapokban legfeljebb néhány százezer forint jutott, de sokan lehetnek, akiknek szinte semmi sem járt a szerződésükben rögzített juttatásokon kívül.

Összesen bruttó 313 millió forint értékű „extra juttatást” osztottak szét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai között tavaly augusztus és 2022 áprilisa között – derült ki a szervezet közérdekű adatigénylésre adott válaszaiból.

Úgynevezett motivációs elismerést 483-an kaptak a szervezeten belül 269 millió forint értékben, azaz átlagosan fejenként körülbelül bruttó 550 ezer forint jutott mindenkinek. 

Az eloszlás azonban nem volt egyenletes, Müller Cecília országos tiszti főorvosnak például bruttó 3,6 millió forintot ítéltek meg, míg a két helyettesének összesen bruttó 5,8 millió forintot.

Az NNK jelenlegi létszáma ráadásul – a tájékoztatás szerint – 824 fő, azaz sokan lehettek, akik teljesen kimaradtak ebből a pénzosztásból.

Nekik valószínűleg meg kellett elégedniük a karácsonyi ajándékkal, amely egy 16 853 forint értékű csomag volt, ezt összesen 853-an kapták meg. (Tavaly decemberben feltehetően még magasabb volt a létszám, mint jelenleg.) Erre összesen valamivel több mint 14 millió forintot költöttek.

A motivációs juttatáson kívül azonban más címen is osztottak extra pénzeket: 

69 dolgozó összesen bruttó 29,7 millió forint értékű „munkáltató által adott egyéb juttatást” kapott. 

Ebben az esetben tehát nagyjából bruttó 430 ezer forint jutott egy emberre.

Nem ez volt az első eset azonban, hogy Müller Cecíilia és helyettesei extra juttatásokat vihettek haza: mint arról a Magyar Hang tavaly nyáron beszámolt, az országos tiszti főorvos a koronavírus kirobbanása, azaz 2020 márciusa és 2021 júliusa óta 6 millió forintos motivációs elismerést vihetett haza, így az azóta kapott extra pénzzel együtt 

már 9,6 millió forinttal ismerték el a munkáját a szerződésében rögzített juttatásokon felül.

Helyettesei tavaly nyárig 12,1 millió forintot kaptak, azaz a járvány kezdete óta mostanáig ketten csaknem 18 millió forinton osztoztak.

A lap szerint az alkalmazottaknak a tavaly nyárig tartó időszakban is kisebb értékű plusz juttatás jutott, mint a vezetőknek: 

  • 408-an az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri 500 ezer forintos összeget kapták meg,
  • 264 embernek szintén nagyjából 500 ezer forintos motivációs elismerést osztottak ki,
  • csaknem 140-en írásbeli elismerést is kaptak, amihez valamivel több mint 600 ezer forintos juttatás is járt, 
  • tavalyelőtt karácsonykor 18 ezer forint értékű ajándékot is osztottak, ezt azonban az akkor még 920 fős állományon belül nem mindenki kapta meg, csak 756 dolgozó vehette át.

Az NNK válaszában nem tért ki arra, pontosan milyen feltételeknek kellett teljesülniük Müller Cecília és helyettesei esetében ahhoz, hogy jogosultak legyenek az extra juttatásra. Orbán Viktor kormányfő mindenesetre 2020 szeptemberében, a koronavírus-járvány második hullámának elején azt mondta: 

Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri. És én azt látom, hogy ott az első csatát megnyertük.

Akkor valóban kevés áldozata volt a koronavírusnak, azóta viszont drasztikusan romlottak az arányok, mára pedig – a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint – százezer lakosra vetítve Magyarországon volt a negyedik legtöbb áldozata járványnak.

Más egészségügyi területeken a megélhetés is nehéz 

Az egészségügy más területein nem jellemző a hasonló extra juttatás, a szakdolgozók pedig az alapfizetésükből is alig tudnak megélni. A Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felmérése szerint például 

az ápolók 25 százaléka tervezi, hogy elhagyja az állását, miután feloldják a felmondási tilalmat május 31-én.

A Népszava által ismertetett kutatás szerint az egészségügyi szakdolgozók 9 százaléka a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát. 

Feltehetően ennél végül kevesebben mondanak majd fel, de az ápolók rossz helyzetét mutatja az is, hogy a válaszadók 83 százaléka a béremelés után sem elégedett a keresetével. A kormány ugyanis jelentősen emelte az egészségügyi fizetéseket, ám a béremelés komoly különbségeket eredményezett a juttatásokban. Az ágazati béremelésre fordított 410 milliárd forintból a 17–20 ezer orvosra 330, a mintegy 90 ezer szakdolgozóra viszont mindössze 80 milliárd jutott. 

Az RTL Híradó riportja a témában:

Nyitókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ajándékot ad át Müller Cecília országos tisztifőorvosnak 2020. június 19-én – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#müller cecília#nemzeti népegészségügyi központ#motivációs elismerés#extrajuttatás#ma#jutalom#állami vezetők#koronavírus

Címlapról ajánljuk