Belföld

Leölette a hatóság egy festőművésznő rackanyáját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 10. 9:40

Tavaly decemberben hatvan juh és kisbárány esett áldozatul a leölési határozatnak. Az állatok nem voltak megjelölve, olykor el is kóboroltak, emiatt szállt ki a hatóság Breznay Klára jakabszállási tanyájára.

Egy egész juhnyájat leöltek tavaly decemberben Törteliné Breznay Klára festőművész jakabszállási tanyáján a kormányhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emberei. A 2021. december 18-án történtekről kedden számolt be a 24.hu riportja.

Az 1954-ben született Breznay Klára festőművésznő 12,5 hektáros birtokán egy héttel karácsony előtt jelentek meg a kormányhivatal és a Nébih illetékesei, rendőrök és vadászok kíséretében. A hatósági alkalmazottak egy decembert 15-én kelt, azonnal, helyben végrehajtható leölési határozattal érkeztek, azzal, hogy a Breznay Klára által tartott hatvan rackának pusztulnia kell.

Bepanaszolták a juhokat

Az eljárás a tanyaszomszédok és vadászok bejelentése nyomán indult. A festőművész ellen az volt a panasz, hogy állatait nem megfelelően tartotta: a juhokat nem nyírták rendesen, oltásokat sem kaptak, nem voltak megjelölve, a villanypásztor nem működött, előfordult, hogy elkóboroltak, és Breznay Klára nem működött együtt a hatósággal a korábbi ellenőrzések alkalmával.

A nyugdíjas művésznőt a rendőrök körbevették, hogy ne tudjon az állataihoz menni, írja a 24.hu. A hatvan juhot és kisbárányt a tanyához közeli erdőbe terelték, és egy részükkel ott végeztek, majd egy körülkerített területen folytatták az állatok leölését. A végrehajtás két órán keresztül tartott.

Az, hogy pontosan, mi, miért és hogyan történt, nem teljesen világos, az érintett felek beszámolói eltérnek egymástól. Bár több fültanú is arról számolt be, hogy lövéseket halott az erdőből, az akcióban részt vevő két vadásztársaság egyike határozottan tagadta, hogy lelőtték volna a juhokat. A kormányhivatal szerint méreginjekcióval végeztek az állatokkal, ennek ellentmond az a hatósági dokumentum, amiben két vadásztársaság aktív közreműködéséről tesznek említést.

Törteliné Breznay Klára szerint a juhoknak jó dolguk volt, egészségesek, jó genetikai állományúak voltak. Füljelzőt azért nem kaptak, mert nem jött ki időben hozzájuk a szakember, aki ezt elvégezte volna. A területet, ahol tartotta őket, hiába vette körül villanypásztorral, azt folyton megrongálták. Szomszédjai közül voltak, akik örültek, hogy a gyomos, kórós földjeiken legeltek.

Per lesz

A 24.hu-nak nyilatkozó állatvédők szerint a  barbár és kegyetlen leölési határozat ténybeli tévedéseken alapult. Például teljesen abszurd arra hivatkozni a téli hidegben, hogy az állatok nincsenek nyírva. Magyaroszágon olyan ritkák a fertőző juhbetegségek, hogy sokan egyáltalán nem oltatják állataikat, legfeljebb tavasszal kapnak féregtelenítőt, esetleg szükség esetén rühösség ellen kezelést. A füljelzők hiányát pedig 6-7 ezer forintból meg lehetett volna oldani birkánként, ami sokkal olcsóbb és humánusabb megoldás lett volna, mint a leölésük.

A birkaölés költségeit – legalább 300 ezer forintot – a kormányhivatal kiszámlázta Breznay Klárának, aki nem tud, de nem is hajlandó fizetni. A művésznő perre vitte az ügyet, a leölési határozat jogszerűtlenségének kimondását kéri a bíróságtól. A kecskeméti járás hivatalvezetője a bíróságnak azt írta, hogy a leölésre a felperes jogellenes magatartása miatt került sor, ezért a költségek őt terhelik.

Hogy miért volt szükség a drasztikus megsemmisítő lépésre, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy korábban többször is figyelmeztették és meg is bírságolták a művésznőt a kötelező állategészségügyi vizsgálatok elmulasztása miatt. Az évek óta szabadon tartott, jelöletlen állatok a hatóság szerint

komoly veszélyt jelentettek a környező állattartókra nézve (...) Magyarország jelenleg mentes olyan súlyos állatbetegségektől, mint a Brucella melitensis vagy a kéknyelv-betegség, ez az állapot pedig csak az állategészségügyi előírások szigorú betartásával és betartatásával őrizhető meg.

Törteliné Breznay Klára tanyáján jelenleg körülbelül húsz ló él, szabadon legelészve a 12,5 hektáros birtokon. A 24.hu riportja szerint ezek ellen is van folyamatban feljelentés, ezért most állatvédők igyekeznek az idős festőművésznek segíteni, hogy ne kobozzák el a hatóságok a lovait.

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA bizományosi

#Belföld#racka#nébih#hatóság#állategészségügy#tanya#breznay klára

Címlapról ajánljuk