Belföld

Újra a terrorelhárítók védhetik a köztársasági elnököt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 5. 6:32

Áder János 2015-ben szakított a Terrorelhárítási Központtal, de Novák Katalint már ismét Hajdu János emberei védik.

Május 10-től, azaz Novák Katalin hivatalba lépésétől kezdve ismét a Hajdu János vezette Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el a köztársasági elnök védelmét, írja a Telex. A Magyar Közlönyben megjelent friss, 179/2022. számú kormányrendeletben ugyanis a miniszterelnök, a külpolitikáért felelős miniszter és a legfőbb ügyész mellett ismét ott szerepel a köztársasági elnök is, mint a TEK által védendő személy.

A TEK 2010-es kormányváltás után alakult meg a Készenléti Rendőrségből, és az akkor megszüntetett Köztársasági Őrezredtől vette át a  köztársasági elnök védelmének feladatát. A 2022-ben leköszönő Áder Jánost 2012-es hivatalba lépésétől kezdve csak 3 évig védte a TEK: 2015-ben Áder testőrei kiváltak, és létrehozták a Köztársasági Elnöki Őrséget visszatérve a Készenléti Rendőrséghez.

Áder bizalma ugyanis sajtóhírek szerint megingott a TEK-ben, miután kiderült számára, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szinte minden lépéséről tud, olyanokról is, amik nem szerepelnek a hivatalos elnöki programban. Miután a köztársasági elnök Béla király úti rezidenciáján egy gyanús technikai eszközre bukkantak, Áder szakított a szervezettel.

Később Áder János két testőrét is célba vették a Pegasus kémszoftverrel. A Direkt36 erről 2021-ben számolt be, az oknyomozó portál azt írta, a rendvédelmi szerveken belül dúló konfliktus állhaott a megfigyelés hátterében.


Nyitókép: Áder János köztársasági elnök (jobbra) rendőr vezérőrnaggyá lépteti elő Hajdu János r. dandártábornokot, a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját a Sándor-palota Tükörtermében 2013. március 13-án – Fotó: Soós Lajos/MTI

#Belföld#tek#köztársasági elnök#novák katalin#áder jános

Címlapról ajánljuk