Belföld

Százak zuhantak a mélybe a leszakadt lelátóról a magyar sport legsúlyosabb tömegbalesetében

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 17:27

A 75 évvel ezelőtti tragédiára emlékeztek.

A magyar sporttörténet legsúlyosabb stadionszerencsétlenségére emlékezett az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület kedden.

Az első magyar labdarúgó-mérkőzés ötvenedik évfordulójának apropójából 1947. május 4-én a válogatott az elavult és elhasználódott Fradi-pályán Ausztriát látta vendégül.

A találkozó alatt a fából készült, túlzsúfolt lelátókon két alkalommal történt tragédia.

A játékosok az első, majd a második félidő elején is rövid szünetre kényszerültek, amíg a sérültek ellátásban részesültek. Az összecsapást a magyarok 5-2-re nyerték.

Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke emlékeztetett, bár a magyar együttes presztízs szempontjából a mindig kiemelkedően fontos riválist, Ausztriát látta vendégül, és a házigazdák soraiban olyan korszakos egyéniségek is játszottak, mint Puskás Ferenc, Szusza Ferenc, Zsengellér Gyula és Rudas Ferenc, a találkozóra leginkább a lelátón történt tragédiák miatt emlékeznek.

A 37 ezresre kalibrált stadionban 42 ezren voltak. Az első félidő 12. percében Puskás szerzett vezetést a magyaroknak, és a gólöröm közben néhányan már leestek az egyik lelátóról. A második félidő hatodik percében pedig leszakadt egy másik lelátó, és nyolc-tíz méter magasról több százan lezuhantak a mélybe

– mondta Lomnici, aki hozzátette, édesapja ott volt a mérkőzésen, és sokszor mesélt arról, hogy a közelben lévő tíz mentő kevés volt a sérültek ellátására. Mindenhol véres arcú, valamint törött kezű, lábú embereket látott. Iszonyatos volt a zűrzavar, miközben a meccset tovább játszották.

A tragédiában óriási szerencsére senki nem halt meg, viszont 278 személy sérült meg. A sérültek egyike Varga Pál volt, aki a későbbiekben rokkantként már csak ülő munkára volt alkalmas. A Ferencváros labdarúgócsapata azzal próbálta kompenzálni, hogy 25 éven át pénztárosként alkalmazta.

Lomnici szerint az eseményektől a futballisták sem tudták függetleníteni magukat, írásos emlékek vannak arról, hogy az egyik vendégjátékos a pályán elsírta magát, hallva a közelből jövő sikolyokat.

Nyitókép: Az FTC régi Üllői úti stadionja 1935-ben. – Fotó: Fortepan / Lőrincze Judit

#Belföld#futball#stadion#ftc#baleset#lelátó

Címlapról ajánljuk