Sport

41 öngólt rúgtak egy dél-afrikai futballklub játékosai a legutóbbi meccsükön

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 9. 20:11

Nem nagyon ismerik a határokat a bundázók a dél-afrikai labdarúgás alsóbb osztályaiban.

Négy klubot is életfogytiglani eltiltással sújtottak a dél-afrikai labdarúgás negyedik osztályában, a klubok ugyanis a bajnokság megnyerése érdekében mérkőzéseket bundáztak meg, írja a BBC.

A negyedosztály tabellájának élén két rivalizáló csapat, a Matiyasi FC és a Shivulani Veszélyes Tigrisek csapata állt májusban, kettejük közt próbálták szimultán bundázással eldönteni a bajnoki cím sorsát. A Tigrisek május 22-én 33-1-re verték a Kotoko Vidám Fiúkat, miközben ugyanaznap a Matiyasi FC a harmadik helyezett Nsami Csodás Madarak ellen egy 59-1-es, szemkápráztató győzelmet söpört be.

A gyanúsan gólzáporos mérkőzések kivizsgálása során kiderült, hogy nem éppen a sportszerűség vezérelte a klubok vezetőit, a bírókat és a játékosokat. A Matiyasi a Csodás Madarakkal megbundázott meccsen 22-0-ra vezetett a félidőben – ennek hírére a Tigrisek megkérték a Vidám Fiúkat, hogy ne legyenek olyan sokan a pályán. Négyen fáradtságra hivatkozva le is vonultak. Mindeközben a másik meccsen a bíró kiosztott egy rakás piros lapot, aminek következtében a Csodás Madarak is csak hét emberrel folytatták a meccset.

A Vidám Fiúk a meccs közben végül mind elhagyták a pályát, a Csodás Madarak viszont tovább harcoltak – önmaguk ellen: összesen 41 öngólt rúgtak a mérkőzés végéig. Persze az is lehet, hogy ennél kevesebbet vagy többet, mert a bíró csak annyit írt a jegyzőkönyvbe, hogy „a 2-es számú játékos 10 gólt lőtt, az 5-ös számú játékos 20 gólt lőtt” és így tovább.

A klubok tisztviselői öt és nyolc év közötti eltiltást kaptak a május 22-i mérkőzések lebonyolításában játszott szerepükért, míg az érintett játékvezetők tíz évig nem vezethetnek meccset.

„Ezek az emberek nem tisztelik a futballt, és nem engedhetjük, hogy ez még egyszer megtörténjen” – mondta Vincent Ramphago, a Mopani régió elnöke a BBC Sport Africa-nak.

A dél-afrikai Mopani régió győztesének végül a negyedik helyen végző Gawula Classicot nyilvánították.

Nyitókép: a Nsami Csodás Madarak csapata 2016-ban – Fotó: Nsami Mighty Birds Football Club / Facebook

#Sport#futball#dél-afrika#bunda

Címlapról ajánljuk