Belföld

Bakondi: Több mint 650 ezer menekült érkezett Ukrajnából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 30. 20:24

Az ENSZ menekültügyi intézménye jóval kevesebbről, 520 ezerről tud.

Immár több mint 650 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, akik közül 108 ezren kértek és kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt, jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1-en.

Az MTI szerint Bakondi György arról beszélt a köztévében, hogy naponta 8-12 ezren érkeznek Ukrajnából és részben Románia területéről Magyarországra, így a menekültek száma várhatóan elérheti azt a 900 ezret, amit előre jelzett a kormány a háború kitörésekor.

„Magyarország társadalmi összefogás nyomán eddig 40 milliárd forintot fordított a menekültek ellátására és ennek az összegnek csupán a 2 százalékát biztosította az Európai Unió” – mondta Bakondi, aki reméli, hogy az Európai Unió növeli az ukrajnai menekültek ellátásának támogatását.

Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió 2015 óta tartó migrációs politikája elhibázott, majd arról beszélt, hogy „baloldali, liberális csoportok, Soros György által finanszírozott szervezetek továbbra is a legális migráció szervezését szorgalmazzák”.

A Bakondi György által említett számok nem egyeznek az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hivatalos kormányzati, hatósági forrásokból származó számaival. Az UNHCR április 29-i, pénteki adatai szerint 2022. február 24. óta 519 979 menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, és utoljára március 12-én haladta meg a napi tízezret a menekültek száma.


Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#orosz-ukrán háború#menekültek#bakondi györgy

Címlapról ajánljuk