Belföld

92 éves püspök: Olyan pénzek mennek el a templomfelújításokra, hogy nehéz elképzelni, hogy ez tisztességes

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 29. 9:51

Gyulay Endre nyugalmazott szegedi katolikus püspök szerint a GDP-alapú társadalom helyett szeretet- és igazságalapú társadalomra van szükség.

„Amit mi mindannyian termelünk meg, az nekünk mindannyiunknak jár” – mondta Gyulay Endre 92 éves nyugalmazott katolikus püspök a Szemlélek interjújában, amit a Telex szemlézett. Az egyházi vezető szerint a GDP-alapú gazdaságtól el kell jutni a szeretet- és igazságalapú társadalomig.

Felidézte: ő 1987 óta minden választás előtt írt egy levelet híveinek, amikben azt fogalmazta meg, hogy a hitük alapján szavazzanak, de párt nevét sosem említette. Úgy gondolja, hogy a katolikusok saját szabályai kifejezetten tiltják egyházi személyek számára a politikai szerepvállalást.

Szerinte tilos egy párt mellett prédikálni.

Arról is beszél: magánemberként úgy gondolja, hogy a „genderelmélet” nem összeegyeztethető az egyház tanításaival, de ez nem a pártpolitika része. Nagy bajnak tartja az egyházban, hogy sokszor minél több ingatlan megszerzése a céljuk, miközben sokszor nem tudnak funkciót találni az épületeknek.

A templomok felújításának támogatásaira szerinte „most már olyan milliók mennek el, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy ez tisztességes”. Arról is beszélt: szkeptikus, hogy az egyházi iskolák számának növekedése hozzátesz-e a keresztény szellemiség elterjedéséhez.

Szerinte az egyházi nevelés most mennyiségi, és nem minőségi.

Arra a kérdésre, hogy melyek a magyar társadalom legfontosabb sebei, azt válaszolta:

Az egész világ problémáját mondom: ez a kapitalizmus. A kapitalizmus mire épül? Arra, hogy én lenyomlak téged, és én ebből fejlődöm. Ez mi? Gyűlölet. Hogy nekem ebből hasznom lesz. Tehát ha ez nem szeretetre, nem segítésre, nem kiegészítésre megy, akkor máris baj van.

Az egyházi iskolák helyzetével a tanársztrájkok miatt az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: Szemlélek / YouTube

#Belföld#szeged#püspök#nyugalmazott#kapitalizmus#egyházi iskolák#templom#felújítás

Címlapról ajánljuk