Belföld

Mégis lesz oroszbarát tüntetés Budapesten, csak új helyszínre tették át

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 21. 16:28

A szervezők szerint az eredetileg a Hősök terére meghirdetett eseményüket a Facebook törölte.

Egyelőre úgy néz ki, hogy mégiscsak megtartják az április 30-ra, szombatra meghirdetett Fejezzük ki szolidaritásunk Oroszországgal! című demonstrációt. Az eredetileg Budapestre, a Hősök terére szervezett Oroszpárti, ukránellenes autós, motoros, gyalogos, rolleres, biciklis felvonulás híre nagy visszhangot váltott ki, a demonstráció ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak címzett levélben tiltakoztak a magyarországi ukrán önkormányzatok és civil szervezetek. Mint azt a Népszava és a HVG is megírta, a Moszkva-párti szimpátiatüntetés szervezői között szerepelt az a P. Zoltán, akinek a neve évekkel ezelőtt egy oroszok által elkövetett, a Honvédelmi Minisztérium elleni kibertámadás ügyében került elő.

Csütörtök délután egy óra körül a tüntetésre létrehozott Facebook-eseményt törölték. 

Az esemény oldalán ekkorra már több százan jelezték, hogy részt vesznek rajta és érdeklődők száma kétezer körül volt. 

Több lap is megírta ezzel kapcsolatban, hogy a tüntetést lemondták. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű. A tüntetés egyik szervezője, a „Háborúmentes Hazugságmentes Tolvajmentes EU-t” nevű személyes oldal pár perccel délután négy előtt új posztot tett közzé, amiben az áll, hogy

Sziasztok! A facebook törölt minket de itt vagyunk! V. ker Szabadság téren lesz a tüntetés Du. 14:00
Kérek mindenkit, osszátok meg minél több emberhez eljusson! 2hét megfeszített munkánk volt benne! Közel 3000 érdeklődőt vesztettünk!

Ezek szerint az eredetileg a Hősök terére meghirdetett eseményt a Facebook távolította el. Ez elképzelhető is, ha sokan jelentették azt a Facebook valamely közösségi irányelvének megsértése miatt. A poszt szerint azonban a tüntetést magát megtartják a rendezők, ehhez új Facebook-eseményt is hoztak létre, aminek oldalán az szerepel, hogy 2022. április 30-án, szombaton délután kettőtől, a Szabadság téren lesz az oroszpárti megmozdulás.

A tüntetés engedélyezésével, esetleges lemondásával, új helyszínre átrakásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. A BRFK azt válaszolta, hogy

a gyűlést a szervező ezidáig a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, mint gyülekezési hatóságnál nem mondta le. 

A BRFK megerősítette azt is, hogy a tüntetés jelenlegi helyszíne az V. kerület Szabadság tér.

A budapestihez hasonló oroszpárti tüntetéseket már több európai városban is tartottak, egyes szakértői vélekedések szerint szervezésüket Oroszországból koordinálják.

Nyitókép: oroszpárti tüntetés Frankfurtban, április 10-én – Fotó: Thomas Lohnes/Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#tüntetés#oroszpárti#facebook#orosz propaganda

Címlapról ajánljuk