belföld

Zaklatással és szexuális visszaéléssel vádolja egyik volt diákja az ismert budapesti színitanoda tanárát

Dévai LászlóDévai László

2022. április 20. 11:56

Az érintett mindent tagad, és ügyvédjén keresztül azt üzente, hogy kitalált történetről van szó. Az intézmény vezetője azt mondta, hozzá csak egy ember fordult panasszal. 

Az egyik fővárosi színitanoda rendezője ellen három áldozat és 14 tanú tett feljelentést, a vád verbális és tettleges zaklatás, szexuális visszaélés- és kényszerítés.

A hvg360 újságírója összesen 24 tanúval beszélt az ügyben, akik „fenéklöttyedtség-mérésről”, a testsúly miatti megszégyenítésről, kötelező ölbe ültetésekről, ágyékhoz szorított térdekről számoltak be. A megszólalók említést tettek titkos chatüzenetekről is, amiket a tanár küldött a kiválasztottaknak. A folyamatos megaláztatások miatt több tanú is azt mondta, testképzavaruk lett, sőt sokaknak a stressz miatt elmaradt a menstruációjuk is. Elmondásuk szerint a tanár folyamatosan megalázott mindenkit, akinek 45 kilónál több volt a testsúlya.

Az említett „löttyedtségmérés” a beszámolók szerint arról szólt, hogy a lányokat a tanár a csoport fiútagjai elé állította ki, a lányok fenekét kézzel „megemelte”, majd elengedte, hogy a „rengés” alapján állapítsák meg, ki milyen formában van.

A lányokat rendszerint a következő jelzőkkel illette:

  • Elefánt
  • Vízilóbébi
  • Duci Juci

Az egyik diák, Hunyadi Emőke elmondása szerint a tanár már 16 éves korában felhúzta a pólóját a diáktársak előtt, majd közölte:

nézzétek ezt a hájgyűrűt.

Mindezek ellenére sokan azért maradtak az iskolában, mert a tanárt zseninek, szaktekintélynek állították be, akinek akkora hatalma van, hogy akire megharagszik annak ellehetetleníti a pályáját.

A jelenleg 21 éves Hunyadi Emőke visszaemlékezése szerint a tanár néhány éve azt mondta neki, hogy álljon fel és vegye le a nadrágját. A lány először nem volt hajlandó vetkőzni, de aztán belement a dologba, mire megkérte, hogy menjen fel a színpadra és táncoljon. Mint kiderült, a vetkőzésnek nem volt semmilyen funkciója, a tanár csak kíváncsi volt.

Több tanú is azt nyilatkozta a hvg360-nak, hogy a folyamatos megaláztatások miatt örökre elhagyták a pályát.

A különböző eseteket állítólag más tanárok is végignézték, de mégsem siettek az áldozatok segítségére. 

Van, aki azt állítja, megmasszírozta a hátát, és közben azt mondta neki, „ennek a területnek a simogatása izgatja a lányokat”, de a lányok megmutattak olyan képernyőfelvételeket is, amelyek tanúsága szerint a tanár más tanítvánnyal a lakásában szeretett volna kölcsönös masszázst szervezni.

Több nyilatkozó állítja, a szexuális utalások a dicséret és a szidás kifejezésére is szolgáltak: a „senki nem dugná meg” vagy „kéne már egy fasz a seggébe” a „nem megfelelő” feladatteljesítést jelölte, a „megfelelő” ismérve pedig az volt, hogy az illető képes lenne felizgatni egy férfit.

A fiúkhoz is volt pár szava, a páros mozgásgyakorlatoknál olyanokat mondott, mint hogy „Olyan jó csaj az Emőke, miért nem használod ki a lehetőséget, miért nem markolod meg a seggét?”.

Az üggyel kapcsolatban az érintett tanár becsületsértés miatt feljelentette a volt tanítványát, az ügyvédjével pedig az üzente, a maga részéről „konstruáltaknak és kitaláltaknak” tartja a történeteket.

A kaszkadőr-rendező korábban oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a Gór Nagy Mária Színitanodában is, volt a Magyar Kaszkadőr Szövetség szakértője, mozgásrendezőként és kaszkadőrként több filmben és színházi produkcióban, köztük Magyarországon forgó hollywoodi produkciókban is közreműködött, is. 

Az érintett színitanoda igazgatója azt állítja, nem volt tudomása olyan esetekről, amelyek szerinte túlmentek volna a „tanári szigor” határain.

Ő minden hozzá elérő panaszt azonnal kivizsgált, de ilyet állítása szerint Hunyadi Emőkén kívül soha senki nem tett.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#belföld#budapest#színitanoda#színész#tanár#zaklatás#szexuális visszaélés

Címlapról ajánljuk