Belföld

Márki-Zay Péter: Mi vittük a terheket, a parlamenti pártok meg kapják a munka gyümölcsét

Dévai LászlóDévai László

2022. április 13. 10:38

Szerinte az Ukrajnában dúló háború Orbán Viktornak kedvezett a választáson. 

Márki-Zay Péter a Szabad Európának adott interjújában elmondta, hogy a csúnyán elbukott választás után jelenleg azt térképezik fel, hogy „mire és kikre” számíthatnak a jövőben. Az ukrán elnökkel kapcsolatos hírekre is reagált, Márki-Zay e kapcsán ismét elmondta, hogy a kampánycsapata szervezett egy beszélgetést Volodimir Zelenszkijjel, de ő ezzel nem értett egyet, mert tartott tőle, hogy a Fidesz-propaganda felhasználja majd ellene.

A beszélgetés egyébként egy kijevi légi riadó miatt nem történt meg.

Márki-Zay szerint a kampányidőszakot teljesen egészében a háború tematizálta, ahogy ő fogalmaz:

Nem a mi választásunk volt, hogy a háború téma lesz, hanem a Fideszé. Ráadásul a kezdetektől fogva azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak. Olyankor az emberek mindig stabilitásra vágynak.

A volt miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy a kampánycsapatával a háborús témát szándékosan az Orbán-Putyin kapcsolatra próbálták kifuttatni. A leegyszerűsített üzenet az volt, hogy

Putyin az agresszor, akinek a barátja Orbán.

Szerinte az ő személye azért volt fontos elem a kampányban, mert általa meg tudták szólítani azokat a konzervatívokat, akik elégedetlenek voltak a Fidesszel, de soha nem szavaztak volna baloldali jelöltekre.

Márki-Zay szerint ez leginkább Tordai Bence, Orosz Anna és Hajnal Miklós körzetében látszott, Hódmezővásárhely polgármestere úgy látja, hogy ezekben a körzetekben a Fidesz többet gyengült az ellenzéknél.

Az ellenzék mindenütt veszített, a Fidesz csak ezekben a körzetekben. Ennyi haszna volt talán a jelöltségemnek.

– mondta Márki-Zay.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy voltak olyan körzetek, ahol nagyon sokat dolgozta a jelöltek, mégsem sikerült eredményt elérni, viszont voltak körzetek is, ahol nem végezték el rendesen a feladatukat, mint tudjuk, a végeredményt ez végül nem befolyásolta döntően.

Az ellenzéki felelősségvállalás kapcsán azt nyilatkozta, hogy úgy vállaltak anyagi és egyéb felelősséget, hogy tudták, ebből nekik semmi nem jön vissza.

A pártoknak, akik a következő években sok száz milliós, milliárdos támogatást fognak kapni parlamenti helyeik után, nem kellett felvenniük semmilyen hitelt. Gyakorlatilag mi vittük a terheket, ők meg kapják a gyümölcsét.

– mondta az egykori miniszterelnök-jelölt

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#márki-zay péter#interjú#szabad európa

Címlapról ajánljuk